Ο μητρικός θηλασμός ενδέχεται να προστατεύει τις μητέρες από τον καρκίνο του μαστού, ακόμα και αυτές που γέννησαν σε μεγάλη ηλικία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι ο θηλασμός προστατεύει τις μητέρες ηλικίας έως 25 ετών από τον καρκίνο του μαστού, όπως προστατεύει και η απόκτηση πολλών παιδιών.

Το πιο σημαντικό στοιχείο της νέας έρευνας είναι η προστασία που φαίνεται ότι προσφέρει ο θηλασμός, στις γυναίκες που γέννησαν σε μεγάλη ηλικία, σχετικά με την εμφάνιση καρκίνου στο μαστό.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία γυναικών ηλικίας 55 ετών και άνω και ανακάλυψαν τον προστατευτικό ρόλο του θηλασμού, ανεξάρτητα από την ηλικία του τοκετού. Από τις γυναίκες του δείγματος, 995 είχαν διηθητικό καρκίνο. Ο προστατευτικός ρόλος του θηλασμού φάνηκε να ισχύει και για τους όγκους με θετικούς αλλά και με αρνητικούς υποδοχείς οιστρογόνων και προγεστερόνης

Ο ερευνητής Giske Ursin, του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, σημειώνει ότι όπως έδειξε η έρευνα, οι γυναίκες που γεννούν μετά την ηλικία των 25 ετών μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του μαστού, αν επιλέξουν να θηλάσουν.

Σύμφωνα με τα δημογραφικά στοιχεία, στις Η.Π.Α οι γυναίκες αρχίζουν να γεννούν για πρώτη φορά στην ηλικία των 25 ετών, κατά μέσον όρο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας