Γυναίκες με ιστορικό ενδομητρίωσης έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης 3 ειδών καρκίνου των ωοθηκών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία περισσότερων των 23.000 γυναικών σε 13 έρευνες και ανακάλυψαν ότι όσες είχαν ιστορικό ενδομητρίωσης εμφάνιζαν περισσότερο από τριπλάσιο αυξημένο κίνδυνο διαυγοκυτταρικού κυττάρου καρκίνου των ωοθηκών, διπλάσιο κίνδυνο ενδομητριοειδών όγκων και διπλάσιο χαμηλού βαθμού ορώδους καρκίνου ωοθηκών.

Η ερευνήτρια Celeste Leigh Pearce, του University of Southern California, στο Λος Άντζελες, δήλωσε ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερο εντοπισμό γυναικών που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών και θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για αυξημένη επιτήρηση καρκίνου στο σχετικό πληθυσμό, επιτρέποντας καλύτερη εξατομίκευση πρόληψης και μεθόδους έγκαιρου εντοπισμού.

Παρά τη φαινομενική σχέση, ο κίνδυνος μιας γυναίκας με ενδομητρίωση να εμφανίσει καρκίνο ωοθηκών είναι μικρός και η έρευνα δεν έδειξε αιτιατή σχέση.

Η Pearce δήλωσε ότι αν και ανέφερε ισχυρή σχέση μεταξύ της ενδομητρίωσης και του κινδύνου καρκίνου των ωοθηκών (των παραπάνω τύπων), οι περισσότερες γυναίκες με ενδομητρίωση δεν εμφάνισαν καρκίνο ωοθηκών. Ωστόσο οι ειδικοί θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για τον αυξημένο κίνδυνο συγκεκριμένων υπότυπων καρκίνου των ωοθηκών σε γυναίκες με ιστορικό ενδομητρίωσης.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘The Lancet Oncology’.

Πηγές:
‘The Lancet Oncology’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα