Ενθαρρυντικές εξελίξεις για περίπου 275.000 Έλληνες που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια σταδίου ΙΙ έως IVa, προσφέρει η νέα ένδειξη για την ιβαμπραδίνη που ενέκρινε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου (EMA), καθώς μειώνει κατά 26% τον κίνδυνο θανάτου ή νέας νοσηλείας τους.

Επιπρόσθετα, η νέα ένδειξη για την ιβαμπραδίνη, που βασίζεται στα αποτελέσματα της μελέτης SHIFT, δίνει στους γιατρούς ένα πολύτιμο, καινοτόμο όπλο, για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά, εκτός του κινδύνου της θνησιμότητας και της νοσηλείας, τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών, επιπλέον της τυπικής αγωγής.

Το Νοέμβριο του 2009 η ιβαμπραδίνη εγκρίθηκε από τον EMA για τη θεραπεία των ασθενών με συμπτωματική στεφανιαία νόσο και καρδιακή συχνότητα >60bpm, που δεν ελέγχονται επαρκώς με το συνδυασμό της βέλτιστης δόσης β-αναστολέα.

Πλέον, η διπλή ένδειξη τόσο για ασθενείς με στεφανιαία νόσο όσο και για ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, καθιστά την ιβαμπραδίνη ένα καρδιολογικό φάρμακο με ακόμα πιο ευρεία χρήση και για ακόμα μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης SHIFT, απέδειξαν ότι η προσθήκη του παράγοντα αποκλειστικής μείωσης της καρδιακής συχνότητας–ιβαμπραδίνη - στην τυπική αγωγή μειώνει τόσο τον κίνδυνο θανάτου όσο και νοσηλείας. Επίσης, τα τελευταία αποτελέσματα της μελέτης SHIFT τεκμηρίωσαν, για πρώτη φορά, άμεση σχέση μεταξύ μείωσης της καρδιακής συχνότητας και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Σε αυτή την υπομελέτη, οι ίδιοι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια δήλωσαν πως η ιβαμπραδίνη βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους με λιγότερα συμπτώματα και περισσότερες κοινωνικές δραστηριότητες. Μια επιπρόσθετη υπομελέτη της SHIFT, που παρουσιάστηκε στο τελευταίο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC), εμβαθύνει περισσότερο και καταδεικνύει ότι η ιβαμπραδίνη μειώνει σημαντικά τους όγκους αριστερής κοιλίας και βελτιώνει το κλάσμα εξώθησης της αριστερής κοιλίας.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και Πρόεδρος της Ελληνικής Eταιρείας Kαρδιοαγγειακής Έρευνας, καθηγητής κ. Παναγιώτης Βάρδας επισήμανε ότι, 'Η ιβαμπραδίνη αποτελεί σημαντική εξέλιξη για την αποτελεσματική διαχείριση της καρδιακής ανεπάρκειας, καθώς σήμερα οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια αντιμετωπίζουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου ή νοσηλείας, ενώ βιώνουν κακή ποιότητα ζωής.

Η ιβαμπραδίνη είναι μια επιστημονικά τεκμηριωμένη αγωγή, πέραν της σύγχρονης συνιστώμενης θεραπείας, με αποδεδειγμένη αντι-ισχαιμική αποτελεσματικότητα και πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων σε στηθαγχικούς ασθενείς, καθώς και με αποδεδειγμένα οφέλη για την επιβίωση και τη νοσηλεία των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια,αλλά και με δυνατότητα βελτίωσης της σωματικής και ψυχικής τους υγείας.'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις