Επιστήμονες από το Λίβερπουλ ανακάλυψαν τους λόγους που στις παχύσαρκες εγκύους παρατηρούνται περισσότεροι τοκετοί με καισαρική. Ο λόγος φαίνεται πως είναι η δυσκολία που έχει η μήτρα να συσπάται. Σε έρευνα 4.000 γυναικών φάνηκε πως σχεδόν μια στις πέντε υπέρβαρες γέννησε επειγόντως με καισαρική, λόγω της αποτυχίας των μυών της μήτρας να λειτουργήσουν σωστά.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι η παχυσαρκία εμποδίζει την ικανότητα της μήτρας να συστέλλεται επαρκώς και να διαστέλλεται ο τράχηλος για τη γέννηση του μωρού.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ ανακάλυψε ότι οι παχύσαρκες γυναίκες ήταν 3,5 φορές πιθανότερο να χρειαστούν καισαρική, σε σχέση με τις γυναίκες φυσιολογικού βάρους.

Οι παχύσαρκες που γέννησαν φυσιολογικά φάνηκε ότι αντιμετώπιζαν άλλα προβλήματα σχετικά με τον τοκετό. Ποσοστό 6% των γυναικών είχε την εμπειρία έντονης αιμορραγίας έναντι ποσοστού 3% των γυναικών με φυσιολογικό βάρος. Η απώλεια αίματος συσχετίστηκε με ανεπαρκή απόδοση της μήτρας στην ομάδα των παχύσαρκων γυναικών.

Ο ερευνητής Sue Wray δήλωσε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι παχύσαρκες γυναίκες βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για τοκετό με καισαρική και για πιο δύσκολο τοκετό σε σχέση με τις γυναίκες φυσιολογικού βάρους.

Οι ερευνητές θεωρούν πως ίσως να εισέρχεται στα κύτταρα της μήτρας μικρότερη ποσότητα ασβεστίου, το οποίο συμβάλλει στη συστολή των μυών της μήτρας. Πιθανή αιτία για τη μειωμένη είσοδο ασβεστίου θεωρείται η υψηλή χοληστερίνη που ενδεχομένως έχουν οι παχύσαρκες γυναίκες.

Περαιτέρω έρευνα απαιτείται στον τομέα αυτό.

Στο μεταξύ, ο γυναικολόγος Siobhan Quenby, θεωρεί πως είναι σημαντικό να ενημερώνονται οι γυναίκες, πριν την εγκυμοσύνη, για το ρόλο του πάχους στον τοκετό. Θεωρεί πως οι εγκυμοσύνες στην ομάδα των παχύσαρκων γυναικών θα πρέπει να χαρακτηριστούν ΄υψηλού κινδύνου’ και να δίνεται στις γυναίκες αυτές η κατάλληλη φροντίδα πριν τον τοκετό.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο ‘British Journal of Obstetrics and Gynecology’.

Πηγές:
‘British Journal of Obstetrics and Gynecology’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]