Ερευνητές ανακοίνωσαν ότι έχουν σχεδιάσει συσκευές που μοιάζουν με επιθέματα οι οποίες θα μεταδίδουν με ασύρματο τρόπο πληροφορίες σχετικά με ζωτικά στατιστικά στοιχεία υγείας, ελευθερώνοντας δυνητικά τους ασθενείς από τα καλώδια και τα ηλεκτρόδια των εγκεφαλογραφημάτων και ηλεκτροκαρδιογραφημάτων.

Οι συσκευές οι οποίες σχεδιάζονται να μοιάζουν περισσότερο σαν τατουάζ παρά σαν ιατρικό επίθεμα, θα μπορούσαν να μετρήσουν τη δραστηριότητα της καρδιάς και τα εγκεφαλικά κύματα, δήλωσε ο John Rogers, του University of Illinois της Urbana-Champaign. Πρόσθεσε ότι το μεγάλο όφελος θα ήταν η ιδιότητα της συσκευής να παρακολουθεί συνέχεια την υγεία και την καλή κατάσταση.

Η έρευνα ωστόσο είναι στα προκαταρκτικά στάδια. Δεν είναι σαφές πόσο θα κοστίζουν ή πόσος καιρός θα χρειαστεί μέχρι να είναι διαθέσιμες οι συσκευές.

Στόχος είναι να διαπιστωθεί πώς θα μετριέται κάτι που κάνει ο οργανισμός-οι δράσεις της καρδιάς για παράδειγμα-και στη συνέχεια να μεταδίδεται η πληροφορία χωρίς τη χρήση καλωδίων. Οι ερευνητές επιθυμούν επίσης να κατασκευάσουν συσκευές που θα μοιάζουν περισσότερο με τατουάζ που θα παρακολουθούν στενά το περίγραμμα του δέρματος παρά ιατρικά επιθέματα που είναι περισσότερο άκαμπτα και μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα, δήλωσε ο Rogers.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι συσκευές θα έχουν αρκετές ομοιότητες με τα προσωρινά τατουάζ των παιδιών.

Το μέγεθος του επιθέματος είναι περίπου αυτό ενός γραμματοσήμου, δήλωσε. Το σχέδιο είναι να εγκατασταθεί ένα σύστημα μετάδοσης που θα επιτρέπει στα επιθέματα να στέλνουν πληροφορίες ασύρματα όπως οι συσκευές που χτυπούν συναγερμό όταν οι πελάτες φεύγουν από ένα κατάστημα χωρίς να πληρώσουν.

Οι ερευνητές ακόμα ‘συναρμολογούν τα μέρη’ για να αναπτύξουν τις συσκευές.

Πειραματίζονται με τρόπους που θα οδηγούν τις συσκευές να επικολλώνται στο δέρμα και να τις προστατεύουν από το νερό και εξερευνούν τρόπους αποστολής σημάτων. Με αυτόν τον τρόπο για παράδειγμα, μια συσκευή θα μπορούσε να στείλει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που οι μυς κινούνται και να επιστρέψει οδηγίες σχετικά με τη διέγερση των μυών.

Υπάρχει η σκέψη να τοποθετηθούν οι συσκευές σε εσωτερικό ιατρικό εξοπλισμό, όπως οι καθετήρες που χρησιμοποιούνται σε εγχείρηση καρδιάς, επιτρέποντας στους γιατρούς να παρακολουθούν πώς εξελίσσεται η διαδικασία.

Άλλη πιθανή εφαρμογή είναι να χρησιμοποιηθούν οι συσκευές για τη μέτρηση της ενυδάτωσης του δέρματος, δυνητικά δίνοντας στους ανθρώπους την ευκαιρία να διαπιστώσουν αν η ενυδατική τους κρέμα δρα κατάλληλα. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται μια συσκευή μαλακή που θα μοιάζει με το δέρμα.

Η ανακοίνωση έγινε στο συνέδριο της American Chemical Society στο Σαν Ντιέγκο. Έρευνα που παρουσιάζεται στα συνέδρια θα πρέπει να θεωρείται προκαταρκτική μέχρι να δημοσιευτεί σε ιατρικό περιοδικό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας