Οι άντρες με πονοκέφαλο, τύπου ημικρανίας, φαίνεται πως εμφανίζουν περισσότερες πιθανότητες για καρδιαγγειακά νοσήματα και ιδιαίτερα για καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με νέα έρευνα, σε σχέση με αυτούς που δεν υποφέρουν συχνά από ημικρανίες.

Οι ημικρανίες είναι επαναλαμβανόμενοι πονοκέφαλοι που συνοδεύονται από ζαλάδα, ναυτία, οπτικές διαταραχές, εμετό ή ευαισθησία στο φως και στους ήχους. Στις Η.Π.Α περισσότεροι από 28 εκατομμύρια άνθρωποι παρουσιάζουν ημικρανίες, οι οποίες αυξάνονται στη μέση ηλικία.

Οι ερευνητές εξέτασαν άντρες ηλικίας 40 έως 84 ετών.

Οι εθελοντές, οι οποίοι δεν έπασχαν από καρκίνο, καρδιαγγειακά προβλήματα ή άλλη ασθένεια, συμπλήρωναν κάθε χρόνο ερωτηματολόγια σχετικά με θέματα υγείας. Όπως σημειώνει ο Dr.Tobias Kurth, της Ιατρικής Σχολής του Harvard, στη Βοστόνη, έρευνα που έγινε παλαιότερα δεν έδειξε ότι σχετίζονται οι ημικρανίες με τις ασθένειες της καρδιάς, μετά από δωδεκαετή παρακολούθηση των ασθενών.

Λόγω του ότι η ημικρανία είναι σχετικά σπάνια στους άντρες, πιο μακρόχρονη παρακολούθηση εθελοντών ενδεχομένως θα χρειαστεί για να ανακαλυφτεί ο συσχετισμός. Για τη συγκεκριμένη έρευνα, η ομάδα περιέλαβε στοιχεία μέχρι το τέλος του 2005, διάστημα περίπου 15,7 ετών.

Μεταξύ των 20.084 αντρών, 1.449 ανακοίνωσαν ότι εμφάνιζαν ημικρανίες τα πέντε πρώτα χρόνια της έρευνας, ενώ δηλώθηκαν 2.236 γεγονότα σχετικά με καρδιαγγειακές ασθένειες ή εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια όλων των ετών που διήρκησε η έρευνα.

Σε σύγκριση με τους άντρες που δεν είχαν ιστορικό ημικρανίας, αυτοί που εμφάνιζαν ημικρανίες, είχαν κατά 24% αυξημένο κίνδυνο για τέτοια περιστατικά ενώ ποσοστό 42% εμφάνιζε αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.

Οι άντρες που υπέφεραν από ημικρανίες, είχαν την τάση να παρουσιάζουν εγκεφαλικά επεισόδια, αν και ο αυξημένος κίνδυνος δεν ήταν στατιστικά σημαντικός. Παράλληλα, μέτρια επίδραση ως προς τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο παρατηρήθηκε σε άντρες μικρότερους από 55 ετών.

Καταλήγοντας, οι ερευνητές δηλώνουν ότι η μελέτη έδειξε πως οι άντρες που υποφέρουν από ημικρανίες έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών και ειδικά εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο ‘Archives of Internal Medicine’

Πηγές:
‘Archives of Internal Medicine’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: 25 κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα - Δράσεις μαζικού εμβολιασμού Ρομά
Ποιες τροφές περιέχουν λιπαρά ω-3
Την Κυριακή 2 Ιουνίου ενώνουμε τις δυνάμεις μας ενάντια στον καρκίνο