Επιστημονική ‘πρωτιά’ για την Ελλάδα! Η Μονάδα Μεταβολικών Νοσημάτων της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναδείχθηκε νικήτρια του σχετικού διεθνούς διαγωνισμού για την ανάληψη διοργάνωσης του 1ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Οικογενούς Υπερχοληστερολαιμίας σε Παιδιά και Εφήβους, ανάμεσα σε σαράντα άλλα ειδικά Κέντρα της Ευρώπης, των Η.Π.Α.

και του Καναδά! Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στις 8 - 9 Ιουνίου 2012 στην Αθήνα (ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental).

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική επιστημονική διοργάνωση, η μοναδικότητα της οποίας συνίσταται στην προσπάθεια έγκαιρης ανίχνευσης και αντιμετώπισης της Οικογενούς Κληρονομικής Υπερχοληστερολαιμίας από τη μικρή παιδική ηλικία, με σκοπό την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων σε νέους ενήλικες.

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ πραγματοποιείται με την υποστήριξη των τριών Ελληνικών Εταιρειών Αθηροσκλήρωσης (Ελληνική Εταιρεία Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου, Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης, Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος), του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων, της Ελληνικής Παιδοκαρδιολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας.

Όπως αναφέρει η επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Ειδική στα Νοσήματα Μεταβολισμού κ. Ευρυδίκη Δρογκάρη, η οικογενής υπερχοληστερολαιμία αποτελεί το συχνότερο κληρονομικό νόσημα στον άνθρωπο διεθνώς (1:300 – 1:500 γεννήσεις).

Αν και δεν εμφανίζει συμπτώματα στην παιδική και εφηβική ηλικία, τα πάσχοντα άτομα έχουν πολύ υψηλές τιμές χοληστερόλης που δεν οφείλονται στη διατροφή, αλλά σε παθολογικό γονίδιο. Τα παιδιά αυτά φέρουν το γονίδιο από τη γέννηση και διατρέχουν 60 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από το γενικό πληθυσμό να αναπτύξουν σοβαρά καρδιαγγειακά νοσήματα μεταξύ της ηλικίας 30-55 ετών.

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι πλέον διακεκριμένοι ξένοι ειδικοί, καθώς και Έλληνες που έχουν συμβάλει ουσιαστικά στην εξέλιξη της έρευνας και της θεραπευτικής αντιμετώπισης της οικογενούς υπερχοληστερολαιμίας σε παιδιά και εφήβους, τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς.

Ανάμεσά τους και η παγκοσμίου φήμης Αμερικανίδα Καθηγήτρια Παθολογίας και Μοριακής Γενετικής, Ερευνήτρια του Ιατρικού Ινστιτούτου Howard Hughes του Πανεπιστημίου του Τέξας των Η.Π.Α. κ. Helen H. Hobbs, η οποία ανήκει στην επιστημονική ομάδα που έχει κερδίσει βραβείο Νόμπελ (Καθηγητές Goldstein και Brown, 1985) για την ανακάλυψη του επιφανειακού κυτταρικού υποδοχέα της LDL χοληστερόλης και την ανάδειξη του ρόλου του στο μεταβολισμό της χοληστερόλης.

Επιπλέον, σημαντική είναι και η συμμετοχή της κ. Blair Wenter, Προέδρου του Ιδρύματος Πασχόντων από Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία των Η.Π.Α., το οποίο αριθμεί περίπου 600.000 πάσχοντες.

Στη θεματολογία του Συνεδρίου εξέχουσα θέση καταλαμβάνουν η Γενετική, η κλινική εμφάνιση της νόσου και η θεραπευτική αντιμετώπισή της με φάρμακα και διατροφή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας