Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι ένα νέο φάρμακο είναι πιο αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του προχωρημένου μελανώματος σε σχέση με τη χημειοθεραπεία.

Ωστόσο, οι ασθενείς συνήθως επιδεινώνονταν μετά από χορήγηση λίγων μηνών του φάρμακου.

Το φάρμακο, που ονομάζεται dabrafenib, μπλοκάρει μια πρωτεΐνη και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των μελανωμάτων με συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη. Τη συγκεκριμένη μετάλλαξη φέρουν περίπου μισοί ασθενείς με μελάνωμα.

Σε δοκιμή φάσης 3, ερευνητές με επικεφαλής τον Dr. Axel Hauschild, από το Schleswig-Holstein University Hospital στο Kiel, της Γερμανίας, χορήγησαν dabrafenib ή την περισσότερο κοινή υπάρχουσα θεραπεία, την dacarbazine (DTIC-Dome), σε 250 ασθενείς με μελάνωμα που είχε εξαπλωθεί ή δεν μπορούσε να εγχειριστεί.

Περίπου οι μισοί ανταποκρίθηκαν μερικώς (47%) ή πλήρως (3%) στο dabrafenib. Το ποσοστό ανταπόκρισης μεταξύ της ομάδας dacarbazine ήταν κάτω από 6%.

Όσοι έλαβαν το φάρμακο επέζησαν για 5,1 μήνες κατά μέσον όρο χωρίς να επιδεινώνονται. Ποσοστό 2,7% όσων αντιμετωπίστηκαν με το υπάρχον φάρμακο έκαναν το ίδιο.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το νέο φάρμακο είχε λιγότερες παρενέργειες και όσες σχετίζονταν με το δέρμα φάνηκε να είναι λιγότερο σοβαρές σε σύγκριση με ασθενείς που έλαβαν παρόμοιο φάρμακο που ονομάζεται vemurafenib. Το συγκεκριμένο φάρμακο είναι τώρα διαθέσιμο στις ΗΠΑ.

Ο Hauschild δήλωσε ότι δεν είναι σαφές αν το φάρμακο επηρεάζει τα γενικά ποσοστά επιβίωσης. Πρόσθεσε ότι η έρευνα αποτελεί καλά νέα για τους ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα. Ο συναγωνισμός στον τομέα εκτιμάται, καθώς επιταχύνει νέες κλινικές δοκιμές, και πρόσθεσε ότι η έρευνα αποτελεί σημαντικό βήμα μπροστά στην αναζήτηση βελτίωσης της επιβίωσης από τη νόσο.

Ο Dr. Vernon K. Sondak, του Moffitt Cancer Center στην Τάμπα, δήλωσε ότι νέα στοχευμένα φάρμακα, όπως το dabrafenib, έδειξαν υποσχόμενα, αλλά αυτές οι στοχευμένες θεραπείες έχουν μια αδυναμία και αυτή είναι η ανάπτυξη της αντίστασης στους όγκους.

Παρόλα αυτά η έρευνα σε διάφορα φάρμακα ανοίγει νέες δυνατότητες για συνδυαστικές θεραπείες που μπορεί ενδεχομένως να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικές, πιθανόν χωρίς να προκαλούν αυξημένες παρενέργειες, δήλωσε.

Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘The Lancet’.

Πηγές:
‘The Lancet’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα