Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι παιδιά των οποίων οι γονείς ή τα αδέρφια έχουν σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού.

Ερευνητές, με επικεφαλής τον Dr. Patrick Sullivan, από το University of North Carolina στο Chapel Hill, έφθασε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα μετά τη μελέτη ιατρικών αρχείων ανθρώπων στη Σουηδία και το Ισραήλ.

Οικογενειακό ιστορικό σχιζοφρένειας συνδεόταν στενά με τον αυτισμό σε παιδιά, σχεδόν τριπλασιάζοντας τον κίνδυνο, παρατήρησαν οι ερευνητές. Παιδιά με συγγενή πρώτου βαθμού που έπασχε από διπολική διαταραχή είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτισμό, αλλά η επίδραση ήταν λιγότερο τονισμένη.

Δεν είναι σαφές πώς η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή μπορεί να συνδέονται με τον αυτισμό. Η έρευνα δεν απέδειξε ότι κάποια από τις συγκεκριμένες διαταραχές προκαλεί πράγματι αυτισμό, αλλά μόνο ότι υπάρχει σχέση.

Οι 3 παθήσεις μπορεί ενδεχομένως να έχουν κοινούς αιτιατούς παράγοντες.

Ο Sullivan σημείωσε ότι μελλοντική έρευνα θα προσπαθήσει να αποκρυπτογραφήσει κοινούς παράγοντες στις συγκεκριμένες διαταραχές.

Ειδικός δεν εξεπλάγη από τα ευρήματα.

Ο Dr. Victor Fornari, του North Shore-LIJ Health System στο New Hyde Park, της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι στην κλινική πρακτική γνωρίζουμε ότι οι συγκεκριμένες διαταραχές συνδέονται και πως μελλοντικές έρευνες μπορεί ενδεχομένως να αποσαφηνίσουν τη φύση της αιτιατής σχέσης.

H έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Archives of General Psychiatry.’

Πηγές:
‘Archives of General Psychiatry.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management