Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Το ίδιο ή και πιο σοβαρό πρόβλημα από την ημικρανία και το κρυολόγημα θεωρούν τη δυσκοιλιότητα όσοι πάσχουν από αυτή και απ΄οτι φαίνεται είναι αρκετοί και στη χώρα μας: έναν στους πέντε έλληνες ταλαιπωρεί το πρόβλημα και μάλιστα κατά μέσο όρο για 11 χρόνια.

Σε συνέντευξη τύπου του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ) για την Ημέρα Ευαισθητοποίησης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ότι, από έρευνα του Ιδρύματος, προκύπτει πως το 27%, όσων πάσχουν, ιδίως όσοι είναι νέοι, αλλάζει τις διατροφικές του συνήθειες, το 34% παίρνει παραδοσιακά χρησιμοποιούμενα προϊόντα ( π.χ.

τσάι, αποξηραμένα δαμάσκηνα, ακτινίδια, λιναρόσπορους κ.λπ. ενώ το 46% παίρνει φάρμακα κατά της δυσκοιλιότητας (υπακτικά).

Είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο το 47% των πασχόντων έχει συμβουλευτεί γιατρό, ενώ από τους υπόλοιπους, 29% δεν έχει συμβουλευτεί κανένα ειδικό, ούτε φίλο ή μέλος της οικογένειας. Το 12% δεν θεωρεί τη δυσκοιλιότητα ακριβώς ιατρικό θέμα, το 25% πιστεύει ότι είναι κάτι που πρέπει να το αντιμετωπίσει μόνος του και τέλος, το 15% ανησυχεί για οποιεσδήποτε εξετάσεις θα χρειαστεί να γίνουν (π.χ.

κολονοσκόπηση). Δυστυχώς, το 19% όσων πάσχουν, ηλικίας πάνω από 45 ετών θεωρεί ότι είναι φυσιολογικό πρόβλημα όσο μεγαλώνουν.

Τη θέσπιση της 10ης Μαΐου σαν ‘Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Δυσκοιλιότητα’ ανακοίνωσαν σε ειδική εκδήλωση, οι εκπρόσωποι Ιδρύματος, παρουσία του Χρήστου Λιάπη, ειδικού συνεργάτη του υπουργού για θέματα Υγείας.

Όλοι οι ομιλητές τόνισαν ότι τα ευρήματα των τελευταίων ερευνών είχαν προκαλέσει έντονο προβληματισμό και ανάγκη για περαιτέρω ενημέρωση πάνω σε αυτό το θέμα, από το Ίδρυμα, ώστε οι πάσχοντες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους, άμεσα, σίγουρα και με ασφάλεια.

Ένα ακόμα βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι αν και επικρατούν πολλές παρανοήσεις σχετικά με τα αίτια και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, πολλοί από τους πάσχοντες πιστεύουν ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί σίγουρα & αποτελεσματικά με τη χρήση ενός φαρμάκου κατά της δυσκοιλιότητας (υπακτικό).

Πολλοί όμως δεν τα χρησιμοποιούν από το φόβο του εθισμού και της σύγχυσης που επικρατεί γύρω από το θέμα της δυσκοιλιότητας.

Το ΕΛΙΓΑΣΤ για την ‘Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Δυσκοιλιότητα’ θα πραγματοποιήσει τις εξής ενέργειες:

  • Προβολή Ενημερωτικού Τηλεοπτικού Σποτ
  • Εκτύπωση ενημερωτικού φυλλαδίου
  • Ενθέσεις του εντύπου στα ΜΜΕ
  • Συνεντεύξεις των εκπροσώπων του σε ραδιο-τηλεoπτικούς σταθμούς
  • Μοίρασμα του ενημερωτικού φυλλαδίου στους σταθμούς του metro.

 

Το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.) είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε με βασικό σκοπό την ενημέρωση του κοινού, για την κατανόηση της σημασίας των νοσημάτων του πεπτικού και της υγιεινής διατροφής.

Ευνοεί τη διοργάνωση σεμιναρίων για τα θέματα αυτά, την παραγωγή σχετικών εντύπων και δημοσιεύσεων, την υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων, τη διεξαγωγή επιδημιολογικών μελετών και τη χορήγηση υποτροφιών για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς.

Όλα τα μέλη προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε εθελοντική βάση και δεν έχουν καμία οικονομική υποχρέωση. Τα έσοδα του Ιδρύματος προέρχονται από δωρεές, οι οποίες είναι προαιρετικές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης