Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Κακοποίησης των Ηλικιωμένων, η ΜΚΟ ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ με το σύνθημα 'Πάρε Θέση!' και σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών 'Προαγωγή και Αγωγή Υγείας', της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, διοργάνωσε σεμινάρια εκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας στην αναγνώριση και σωστή διαχείριση περιστατικών κακοποίησης ηλικιωμένων.

Τα σεμινάριαπραγματοποιήθηκαν στις 16 και στις 23 Ιουνίου 2012, στον Πολυχώρο Τέχνης και Δράσης 'Βρυσάκι'.

Οι επαγγελματίες υγείας που το παρακολούθησαν ήταν στην πλειονότητά τους κοινωνικοί λειτουργοί, οι οποίοι εργάζονται σε φορείς που εξυπηρετούν ηλικιωμένους σε Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων, αλλά και Νοσοκομείων, καθώς επίσης και ψυχολόγοι.

Τα θέματα που καλύφθηκαν αφορούσαν στη σωστή διαχείριση περιστατικών κακομεταχείρισης από μέρους των επαγγελματιών, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος, αλλά και την πρόληψη του φαινομένου της κακομεταχείρισης.

Μεγάλο μέρος κατέλαβαν και τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν. Η εθελόντρια δικηγόρος της Οργάνωσης κυρία Νεκταρία Χηνοπούλου, έκανε μία αναλυτική παρουσίαση του νομικού πλαισίου που υπάρχει στην Ελλάδα για την κακοποίηση και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει πίεση προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός νέου νομικού πλαισίου (ανάλογο με εκείνο των ανηλίκων) για τους ηλικιωμένους που πέφτουν θύματα κακομεταχείρισης.

Με το πέρας των εργασιών συλλέχθηκαν ερευνητικά δεδομένα σχετικά με τον αντίκτυπο που είχε το σεμινάριο στην πρόθεση των επαγγελματιών να αναφέρουν περιστατικά κακομεταχείρισης που πέφτουν στην αντίληψή τους, αλλά και των γνώσεων που έλαβαν.

Το σεμινάριο θα επαναληφθεί το Σεπτέμβριο, καθώς η ανάγκη των επαγγελματιών να εκπαιδευτούν σε θέματα που αφορούν στην κακοποίηση, την αναγνώρισή της, αλλά και την πρόληψη και διαχείριση του φαινομένου είναι μεγάλη, όπως τονίστηκε από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]