Στη φάση των δοκιμών ενός test για την πρόβλεψη της προεκλαμψίας στις εγκύους, το οποίο θα γίνεται στο σπίτι και θα βασίζεται σε δείγμα σάλιου, βρίσκονται Βρετανοί επιστήμονες. Το test θα δοκιμαστεί στην Αγγλία σε 1000 γυναίκες.

‘Διαβάζει’ δείγμα σάλιου για την ανίχνευση τυχόν προβλημάτων στα νεφρά, που σχετίζονται με την προεκλαμψία.

Αναμένεται ότι θα είναι πιο αξιόπιστο από τα ήδη υπάρχοντα που μετράνε την πίεση και βασίζονται και σε εξετάσεις ούρων, αναφέρει το περιοδικό ‘Chemistry &Industry’. Η προεκλαμψία μπορεί να μη δίνει συμπτώματα και ευθύνεται για το θάνατο 1000 εμβρύων κάθε χρόνο στη Βρετανία.

Περίπου μια στις δέκα εγκύους μπορεί να εμφανίσει προεκλαμψία και μια στις 50 να παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές. Παγκοσμίως, κάθε λεπτό πεθαίνει από προεκλαμψία μια γυναίκα κάθε 6 λεπτά. Προκαλείται από ελάττωμα στον πλακούντα και συμβαίνει προς το τέλος της εγκυμοσύνης και οδηγεί σε υψηλή αρτηριακή πίεση και προβλήματα στα νεφρά.

Δεν υπάρχει θεραπεία εκτός από τον τοκετό και την αφαίρεση του πλακούντα. Η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση μπορεί να σώσει ζωές.

Η νέα μέθοδος σε πειραματικές δοκιμές πέτυχε με επιτυχία να διαγνώσει τον κίνδυνο προεκλαμψίας. Τα αποτελέσματα της νέας δοκιμής θα ανοκοινωθούν στις αρχές του νέου έτους. Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός test που θα βασίζεται στα χρώματα και θα χρησιμοποιείται στο σπίτι.

Το κόκκινο θα δείχνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας. Στη συνέχεια η γυναίκα θα πρέπει να κάνει περαιτέρω εξετάσεις και να συμβουλευτεί το γιατρό της. Ο εμπνευστής του, Brian Owen-Smith συνταξιούχος ρευματολόγος του νοσοσκομείου St.Richard θεωρεί ότι το test θα συμπληρώνει παρά θα αντικαθιστά τις ήδη υπάρχουσες εξετάσεις.

Όπως εξηγεί οι εξετάσεις για την αρτηριακή πίεση όπως και των ούρων δεν είναι πάντα αξιόπιστες.

Δεν σημαίνει ότι όλες οι έγκυες με αυξημένη πίεση θα εμφανίσουν προεκλαμψία, δηλώνει ο Smith.Επίσης, μια θετική εξέταση ούρων μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη και όχι σε προεκλαμψία. Η νέα εξέταση με δείγμα σάλιου είναι χρήσιμη, υποστηρίζει ο γιατρός, απλή, γρήγορη και φτηνή.

Ελπίζει ότι θα κυκλοφορήσει σύντομα στο εμπόριο.

Πηγές:
‘Chemistry & Industry’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού