Οι πολύ παχύσαρκες γυναίκες αμελούν τις εξετάσεις για πιθανό καρκίνο, σύμφωνα με νέα Αμερικανική έρευνα. Σε σχέση με τις πιο αδύνατες, δεν προσέρχονται τακτικά στους γιατρούς για εξέταση ΠΑΠ ή για μαστογραφία. Όπως φάνηκε στην έρευνα, οι γυναίκες αυτές είχαν τις μισές πιθανότητες να παρακολουθούνται σε σχέση με τις γυναίκες κανονικού βάρους.

Δεν είναι σαφές ακόμα γιατί οι γυναίκες αυτές δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες των γιατρών τους. Όπως έδειξε η έρευνα, οι γιατροί δεν παρέλειπαν να τις ενημερώνουν. Σημαντικός θα είναι ο εντοπισμός της αιτίας καθώς η παχυσαρκία σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου και του μαστού.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο ‘American Journal of Preventive Medicine’. Στην παρούσα φάση οι ερευνητές συναντιούνται με ομάδες γυναικών για να βρεθεί μια λύση στο θέμα των ιατρικών τους εξετάσεων, δήλωσε η Jeanne Ferrante, του University of Medicine and Dentistry of New Jersey.

Από τις συζητήσεις προέκυψε ότι οι γιατροί θα πρέπει να έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και για αυτές, όπως εξεταστήριο και ρόμπες στο μέγεθός τους, ώστε να αισθάνονται άνετα. Βοηθητική θα ήταν και η ειδική εκπαίδευση των γιατρών στο χειρισμό των γυναικών και στη συμπεριφορά τους προς αυτές.

Η έρευνα περιέλαβε 8.289 γυναίκες ηλικίας 40 έως 74 ετών. Σε σχέση με τις γυναίκες κανονικού σωματικού βάρους φάνηκε ότι οι παχύσαρκες είχαν μισές πιθανότητες να έχουν κάνει μαστογραφία τα προηγούμενα 2 χρόνια και λιγότερες κατά 57% πιθανότητες να έχουν κάνει εξέταση ΠΑΠ τα προηγούμενα 3 χρόνια.

Δεν είναι σαφές αν οι γυναίκες θεωρούν εμπόδιο το σωματικό τους βάρος στο να εξεταστούν για καρκίνο.

Η ίδια ερευνήτρια με την ομάδα της, σε προηγούμενη έρευνα διαπίστωσε ότι οι παχύσαρκοι άντρες και γυναίκες είχαν μικρότερα ποσοστά όσον αφορά την εξέταση για καρκίνο του παχέος εντέρου. Ωστόσο, άλλες εργασίες απέτυχαν να ‘δείξουν’ ότι οι παχύσαρκοι άντρες δεν εξετάζονται για καρκίνο στον ίδιο βαθμό με τους άντρες κανονικού σωματικού βάρους.

Πηγές:
‘American Journal of Preventive Medicine’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να κάψω περισσότερες θερμίδες περπατώντας
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]