Η κατανάλωση καφέ μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αποφολιδωτικού γλαυκώματος, την πρώτη αιτία δευτερογενούς γλαυκώματος, παγκοσμίως.

Νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Investigative Ophthalmology & Visual Science’, υποδεικνύει ότι όσοι καταναλώνουν καφέ μπορεί ενδεχομένως να χρειάζεται να ξανασκεφτούν την πρόσληψή του για να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης απώλειας όρασης ή τύφλωσης.
Η έρευνα είναι η πρώτη του είδους της που πραγματοποιήθηκε σε αμερικανικό πληθυσμό.

Ο Jae Hee Kang, του Brigham and Women's Hospital της Βοστόνης, εξηγεί ότι σκανδιναβικοί πληθυσμοί παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα αποφολιδωτικού συνδρόμου και γλαυκώματος. Επειδή έχουν και τη μεγαλύτερη κατανάλωση καφέ με καφεΐνη παγκοσμίως και η ομάδα ανακάλυψε παλαιότερα ότι η μεγαλύτερη πρόσληψη καφέ με καφεΐνη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρωτοπαθούς γλαυκώματος ανοικτής γωνίας, πραγματοποίησαν την έρευνα για να αξιολογήσουν αν ο κίνδυνος αποφολιδωτικού γλαυκώματος ή η υποψία γλαυκώματος μπορεί να είναι διαφορετικοί με την κατανάλωση καφέ.

Η έρευνα περιέλαβε 2 ομάδες. 78,977 γυναίκες και 41,202 άντρες, 40 ετών και άνω, που δεν είχαν γλαύκωμα και υποβλήθηκαν σε εξέταση ματιών από το 1980 και 1986 έως το 2008.

Ερευνητές χρησιμοποίησαν μελέτες για την κατανάλωση αναψυκτικών που περιείχαν καφεΐνη και ανέλυσαν ιατρικά αρχεία για να ανακαλύψουν περιστατικά αποφολιδωτικού γλαυκώματος που ενθαρρύνουν την αυξημένη πίεση αρκετά για να βλάψει το οπτικό νεύρο ή το πιθανό αποφολιδωτικό γλαύκωμα που μπορεί να έχει πραγματοποιήσει ελαφριά βλάβη στο οπτικό νεύρο.

Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι σε σύγκριση με ανθρώπους που απέχουν από τον καφέ με καφεΐνη, όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον 3 φλιτζάνια καθημερινά είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αποφολιδωτικού γλαυκώματος.

Οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν σχέση με την κατανάλωση άλλων προϊόντων με καφεΐνη ή με τον καφέ χωρίς καφεΐνη. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος είχαν αυξημένο κίνδυνο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η έρευνα ανοίγει το δρόμο για καλύτερη κατανόηση των αιτίων που προκαλούν αποφολιδωτικό γλαύκωμα, που σε μεγάλο βαθμό είναι άγνωστες.

Ο Kang καταλήγει ότι επειδή πρόκειται για την πρώτη έρευνα που αξιολογεί τη σχέση μεταξύ του καφέ και του αποφολιδωτικού γλαυκώματος σε αμερικανικό πληθυσμό χρειάζεται επιβεβαίωση σε άλλους πληθυσμούς, για να γίνει πιο ισχυρή η πιθανότητα ότι ο καφές μπορεί να αποτελεί τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για γλαύκωμα.

Μπορεί επίσης ενδεχομένως να οδηγήσει σε έρευνα σε άλλους διατροφικούς παράγοντες ή παράγοντες του τρόπου ζωής ως αιτίες κινδύνου.

Πηγές:
‘Investigative Ophthalmology & Visual Science’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;