Την ανάγκη όλες οι γυναίκες μετά τα 35χρόνια τους να υποβάλλονται σε μαστογραφία, στο πλαίσιο της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού επισημαίνει η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας, με αφορμή ότι ο Οκτώβριος είναι ο Ευρωπαϊκός μήνας για την καταπολέμησή του.

‘Μόνο έτσι μπορούμε να εντοπίζουμε έγκαιρα τη νόσο και να την αντιμετωπίζουμε στο πρώτο στάδιό της που είναι ιάσιμο’, αναφέρει η ειδική μαστολόγος, επίκουρος καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Αθήνας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας κα Λυδία Ιωαννίδου Μουζάκα.

Μάλιστα, όπως συμπληρώνει η κα Μουζάκα, από την ηλικία των 40 χρόνων οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται σε μαστογραφία μία φορά το χρόνο.

Φυσικά σε γυναίκες με επιβαρημένο οικογενειακό ιστορικό συστήνεται να αρχίζει ο έλεγχος περίπου 10 χρόνια νωρίτερα από την ηλικία που εμφανίστηκε ο καρκίνος στο μέλος της οικογένειας.

Οι γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση θα πρέπει να υποβάλλονται οπωσδήποτε σε μια ψηφιακή μαστογραφία πριν την έναρξη της διεγέρσεως των ωοθηκών.

Η ψηφιακή μαστογραφία είναι ιδανική μέθοδος για τις γυναίκες νεαρής ηλικίας, τις γυναίκες με πυκνούς μαστούς, τις άτεκνες γυναίκες και αυτές με προθέματα σιλικόνης.

Ψηφιακή μαστογραφία

Η ψηφιακή μαστογραφία πρωτοεμφανίστηκε πριν από περίπου 10 χρόνια στην Αμερική. Είναι η σύγχρονη τεχνολογική εξέλιξη της καθιερωμένης αναλογικής μεθόδου, καθώς επίσης και αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας των κατασκευαστικών οίκων.

Σήμερα στην Ελλάδα έχουν εγκατασταθεί πάνω από 20 ψηφιακοί μαστογράφοι και όλοι βρίσκονται σε λειτουργία.

Όπως και κατά τη διαδικασία της κλασικής μαστογραφίας ο χειριστής τοποθετεί κατάλληλα τον μαστό της εξεταζόμενης σε ειδική υποδοχή του μαστογράφου, συμπιέζει τον μαστό με το ειδικό όργανο και ενεργοποιεί την έκθεση ακτινών Χ.

Κάθε εικόνα που λαμβάνεται εμφανίζεται σε μερικά δευτερόλεπτα στο monitor του σταθερού ελέγχου.

Στη συνέχεια ο χειριστής αποστέλλει ηλεκτρονικά την εικόνα στο σταθμό παρατήρησης του ακτινολόγου ο οποίος με τη σειρά του θα προβεί σε πιθανή επεξεργασία της εικόνας, θα την συγκρίνει με προηγούμενη μαστογραφία και τέλος θα τη διασώσει αποθηκεύοντας την εικόνα.

Η βασική διαφορά της αναλογικής μαστογραφίας σε σχέση με την ψηφιακή είναι ότι στην αναλογική χρησιμοποιείται το φιλμ μόνον, ως μέσον καταγραφής των διαγνωστικών εικόνων, ενώ στην ψηφιακή χρησιμοποιείται ψηφιακός ανιχνευτής και ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Το ψηφιακό σύστημα της ψηφιακής μαστογραφίας έχει την ικανότητα να διακρίνει εξαιρετικά μικρού μεγέθους μαστογραφικά ευρήματα, όπως οι μικροαποτιτανώσεις που έχουν μέγεθος 100-200 μικρόν.

Η ψηφιακή μαστογραφία προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την κλασική (αναλογική) και δη αυτή με το σελήνιο. Συγκεκριμένα:

  • Η εξέταση διαρκεί σχεδόν τον μισό χρόνο.
  • Επιτυγχάνεται σημαντική μείωση της δόσης της ακτινοβολίας στην ασθενή.
  • Λαμβάνονται εικόνες υψηλής ανάλυσης που αυξάνουν τη διαγνωστική πληροφορία και συντελούν στην πρώιμη διάγνωση καρκίνου του μαστού σε πολύ πιο αρχικό στάδιο.
  • Η ψηφιακή εικόνα μπορεί να υποστεί επεξεργασία από τον ιατρό, βελτιώνοντας την αντίθεση, φωτεινότητα, να προβεί σε μεγέθυνση της βλάβης κλπ, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις άσκοπες επαναλήψεις, αποφεύγοντας δηλαδή τη λήψη πρόσθετης ακτινοβολίας αλλά και επιπρόσθετης οικονομικής επιβάρυνσης.
  • Επίσης αποθηκεύεται ηλεκτρονικά και διατηρείται αναλλοίωτη η εικόνα για πολλά χρόνια.
  • Παρέχει τη δυνατότητα χρήσης υπολογιστικά υποβοηθούμενης διάγνωσης (Computed Aided Diagnosis – CAD), εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στην υπηρεσία των ακτινολόγων.
  • Έχει καλύτερη διαγνωστική ικανότητα και ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες, στις μικροαποτιτανώσεις, στους πυκνούς μαστούς, λιγότερη πίεση του μαστού την ώρα της εκτέλεσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο