Η λήψη ασπιρίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, φαίνεται πως προστατεύει από την προεκλαμψία, μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Σύδνευ ανέλυσε στοιχεία από περισσότερες από 32.000 γυναίκες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Lancet’ υποδεικνύουν ότι τα περιστατικά προεκλαμψίας, η οποία προκαλείται από πρόβλημα στον πλακούντα, θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 10% με τη λήψη ασπιρίνης.

Ωστόσο ειδικοί συνιστούν προσοχή καθώς υπάρχει μικρός κίνδυνος σε σχέση με τη μακρόχρονη χρήση ασπιρίνης.

Η προεκλαμψία μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και προβλήματα στα νεφρά. Σύμφωνα με Βρετανικά στοιχεία, αφορά ποσοστό 7% των κυήσεων και σε περίπτωση που δεν ελεγχθούν μπορούν να αποβούν επικίνδυνες για τη μητέρα και το παιδί.

Στη Βρετανία το 35% των πρόωρων τοκετών συνδέονται με την προεκλαμψία, της οποίας τα αίτια δεν έχουν διευκρινιστεί.

H νέα μελέτη χρησιμοποίησε πληροφορίες από δεκάδες μικρότερες έρευνες για να προσπαθήσει να φτάσει σε αξιόπιστη απάντηση σχτικά με τον κίνδυνο και τα οφέλη της λήψης ασπιρίνης.

Η συγκεκριμένη έρευνα αποκάλυψε ότι η χαμηλή δόση ασπιρίνης κατά την εγκυμοσύνη μείωνε τον κίνδυνο προεκλαμψίας αλλά και πρόωρου τοκετού.

Ο πιο σημαντικός κίνδυνος που αναφέρθηκε στις προηγούμενες μελέτες είναι αυτός της αιμορραγίας που δυνητικά είναι σοβαρό θέμα στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό.

Ωστόσο, από τη συγκεκριμένη έρευνα δεν προέκυψαν αποδείξεις ότι η μακροχρόνια λήψη ασπιρίνης μπορεί να σχετίζεται με προβλήματα αιμορραγίας σε οποιοδήποτε στάδιο, αν και οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι ενδείξεις δεν ήταν αρκετά δυνατές ώστε να αποκλείουν εντελώς την πιθανότητα αυτή.

Συνολικά, πιστεύουν, τα ενδεχόμενα οφέλη από τη λήψη του χαπιού μπορεί να ξεπερνούν τον κίνδυνο ειδικά στην κατηγορία των γυναικών με υψηλό κίνδυνο για προεκλαμψία, όπως οι υπέρβαρες ή μεγαλύτερης ηλικίας έγκυοι ή αυτές με προηγούμενο ή οικογενειακό ιστορικό της κατάστασης.

Ωστόσο, οι ανησυχίες παραμένουν. Οι Αμερικανοί ειδικοί James Roberts και Janet Catov, από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ δήλωσαν ότι αν και ορισμένες γυναίκες βρίσκονταν φανερά σε κίνδυνο ώστε να δικαιολογηθεί η λήψη ασπιρίνης, είναι δύσκολο να ξεκαθαριστεί αν η πιθανή ζημιά από τη λήψη ασπιρίνης αξίζει να την υποστεί κανείς σε εγκυμοσύνη όπου η προεκλαμψία είναι λιγότερο πιθανή.

Ο ειδικός Mike Rich, δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει μια έγκυος γυναίκα να πάρει από μόνη της ασπιρίνη. Αν και η συγκεκριμένη έρευνα υποδεικνύει ότι η ασπιρίνη μπορεί ενδεχομένως να ωφελεί γυναίκες με υψηλό ποσοστό κινδύνου, η απόφαση για ενδεχόμενη λήψη ασπιρίνης θα πρέπει να παρθεί μόνο μετά από συζήτηση με τον γιατρό.

Πηγές:
‘Lancet’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας