Tο 1ο Μεσογειακό Συνέδριο για την Σεξουαλικότητα και την Αναπαραγωγή διεξήχθη στην Κύπρο. Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Εταιρεία Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (Ε.Μ.Α.Σ.), σε συνεργασία με την Κυπριακή Ουρολογική Εταιρεία (ΚΟΕ) και το Μεσογειακό Ανδρολογικό Συμβούλιο (MAB).

Χαρακτηριστικά ανάμεσα στους συνέδρους χειρουργούς ουρολόγους – ανδρολόγους από Ρωσία, Βραζιλία, Ισραήλ, Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Γερμανία και Αλβανία παρευρέθησαν οι κορυφαίοι διεθνώς που έχουν συνολικά πραγματοποιήσει τον μεγαλύτερο αριθμό επεμβάσεων στην Ανδρολογία.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ξεκίνησαν από τις τελευταίες εξελίξεις στη θεραπεία της Στυτικής Δυσλειτουργίας και της αναπαραγωγής, τις ψυχολογικές και οργανικές παθήσεις που επηρεάζουν την ερωτική μας ζωή και έφθασαν έως τις πρωτότυπες ανακοινώσεις για τις σχέσεις των δύο φύλων, την αντιμετώπιση των ‘διαφορετικών’ από τις κοινωνίες.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνεδρίου Dr. Κ. Κωνσταντινίδης: ‘Το περιεχόμενο των παρουσιάσεων ήταν υψηλότατου επιπέδου και στην αιχμή της πρωτοπορίας στο αντικείμενό του. Λύσεις που μέχρι πριν λίγα χρόνια αποτελούσαν σενάρια επιστημονικής φαντασίας, σήμερα είναι στη ρουτίνα των κορυφαίων ανδρολόγων το κόσμου.

Είναι επίσης σημαντικό να τονίσουμε ότι η τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει στην Ελλάδα και στην Κύπρο αποτελεί και ‘εξαγώγιμο προϊόν’, αλλά και ευκαιρία για πολλούς ασθενείς από την Ευρώπη, αλλά και από κάθε γωνιά του κόσμου, όπως έχει ήδη συμβεί (Αυστραλία, Μεξικό, Ιαπωνία, Βραζιλία! κ.α.) να μας επισκεφθούν αναζητώντας λύσεις που δεν βρίσκουν στις χώρες τους’.

Αντιμετώπιση Σεξουαλικής Δυσλειτουργίας με Κρουστικά Κύματα

Παρουσιάστηκε η επαναστατική μέθοδος αντιμετώπισης της Σεξουαλικής Δυσλειτουργίας με Κρουστικά Κύματα από τον εφευρέτη της μεθόδου, Καθηγητή Yor. Vardi από το Ισραήλ. Η τεχνική εφαρμόζεται τα τελευταία δύο χρόνια στον κόσμο και στην Ελλάδα με πολύ θετικά αποτελέσματα και αφορά την ανανέωση των πεϊκών αγγείων - ένα είδος μηχανικού by pass.

Πρόκειται για αναίμακτη, ανώδυνη και κυρίως αποτελεσματική θεραπεία στους άνδρες με στυτικά προβλήματα, που αποτελεί πλέον για τον ειδικό γιατρό, μια ακόμα επιλογή στην αντιμετώπιση της οργανικής στυτικής δυσλειτουργίας. Χρειάζεται φυσικά σωστή διάγνωση και εξατομικευμένη ανάλυση με βάση την εμπειρία, ώστε να επιλεγεί το πλέον αποτελεσματικό θεραπευτικό μείγμα.

Η τεχνολογία της νέας συσκευής στηρίζεται στα κρουστικά κύματα παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται στη λιθοτριψία. Προηγήθηκε η εμπειρία στη χρήση της τεχνολογίας για τηn πρόκληση νεοαγγείωσης στην καρδιά (δηλαδή τη δημιουργία νέων αγγείων και την συνεπακόλουθη αύξηση της ροής του αίματος) που έδωσε την ευκαιρία στους επιστήμονες να αναπτύξουν τη χρήση της και για πεϊκά αγγεία, πετυχαίνοντας αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα.

Συμπυκνωμένη εμπειρία χιλιάδων επεμβάσεων στην Επανορθωτική Ουρολογία

Στο Συνέδριο συζητήθηκε εκτεταμένα η μαζική παγκόσμια εμπειρία της χειρουργικής της Νόσου Peyronie (κάμψη πέους).

Η νόσος αυτή που προκαλούσε αμηχανία και δυσφορία σε ιατρούς και ασθενείς, εθεωρείτο άλυτο πρόβλημα πριν λίγα χρόνια. Σήμερα χρειάζεται απλώς έναν εξειδικευμένο στο αντικείμενο χειρουργό.

Η παραπάνω συζητήθηκε από τους ειδικούς: P. Egydio (εφευρέτη της γεωμετρικής τεχνικής), Κ. Κωνσταντινίδη (πρώτος διεθνώς σε αριθμό περιστατικών), S. Sansalone (μεγάλος αριθμός περιστατικών.

Σεξουαλική Δυσλειτουργία, Διαβήτης και ο «μύθος» της τεστοστερόνης

Ως γνωστόν ο Διαβήτης απασχολεί το ένα τρίτο του Μεσογειακού πληθυσμού και θεωρείται κύρια αιτία δυσκολίας στη στύση. Ο Διαβήτης, η Υπέρταση, η Καρδιά και ο Προστάτης ενοχοποιούνται όλα μαζί και κατά μόνας, ως κύριο υπόστρωμα βλάβης του ενδοθηλίου των αγγείων (μεταβολικό σύνδρομο) και πολλές φορές είναι αδιάγνωστο (λανθάνον) μέχρι να εμφανιστεί η κύρια νόσος (π.χ.

Διαβήτης).

Η λύση της τεστοστερόνης, μιας ουσίας μύθο για την νεότητα και «μπαμπούλα» για τον καρκίνο του προστάτη, συζητήθηκε εκτεταμένα από τους ειδικούς.

Οικονομική Κρίση – Μνημόνιο, Σεξουαλική Ζωή και Οικογένεια

Σε πρόσφατη έρευνα της ΕΜΑΣ σε συνεργασία με την ALCO καταγράφηκε μεγάλη πτώση των σεξουαλικών επαφών αλλά και των γάμων την περίοδο του μνημονίου. Φαίνεται ότι στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο τα οικονομικά προβλήματα του άγχους και η ανασφάλεια για το μέλλον μειώνουν δραματικά τις σεξουαλικές επαφές και την επιθυμία για γάμο και παιδιά.

Εικόνα: Μείωση σεξουαλικής συχνότητας σε Έλληνες και Κυπρίους



Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management