Ένα εμβόλιο, η κυκλοφορία του οποίου θα χαρίσει ανακούφιση σε εκατομμύρια γονείς, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για χορήγησή του σε άτομα από την ηλικία των δύο μηνών και άνω. Πρόκειται για το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β (rDNA, προσροφημένο), Bexsero®, της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis.

Η Novartis δεσμεύεται να διαθέσει το Bexsero® στην αγορά το συντομότερο δυνατό.

'Το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β είναι μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις των τελευταίων 30 ετών', δήλωσε ο Steve Dayman, ιδρυτής της εταιρείας κατά της μηνιγγίτιδας του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για την αντιμετώπιση της μηνιγγίτιδας μετά την απώλεια του γιου του από την νόσο.

'Το εμβόλιο', πρόσθεσε, 'μπορεί να σώσει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και να μη ξαναζήσουν άλλοι γονείς την ίδια τραγωδία. Το εμβόλιο πρέπει να διατεθεί άμεσα στην αγορά και να ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών.

Η παραμικρή καθυστέρηση σημαίνει απώλεια ανθρώπινων ζωών.'

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος οροομάδας Β (MenB) είναι βακτηριακή λοίμωξη. Ένας από τους λόγους για τους οποίους προκαλεί φόβο και έντονη ανησυχία είναι ότι προσβάλλει υγιή άτομα ταχύτατα και χωρίς προειδοποίηση. Τα συμπτώματα συχνά μοιάζουν με αυτά της γρίπης με αποτέλεσμα να γίνεται συχνά λανθασμένη διάγνωση στα πρώιμα στάδια της νόσου.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι γιατροί απλά δεν προλαβαίνουν να χορηγήσουν θεραπεία στους ασθενείς ώστε να αποφευχθούν οι σοβαρές συνέπειες της νόσου. Περίπου ένα στα δέκα άτομα, που προσβάλλονται από τη νόσο θα καταλήξει παρά την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Επίσης, ένας στους πέντε ανθρώπους που θα επιβιώσει της νόσου μπορεί να εμφανίσει πολλά άλλα σοβαρά προβλήματα, όπως εγκεφαλική βλάβη, δυσλειτουργία της ακοής και ακρωτηριασμός των άκρων. Επομένως, η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού είναι η καλύτερη άμυνα κατά της επιθετικής αυτής νόσου.

'Το όραμά μας είναι ένας κόσμος χωρίς μηνιγγίτιδα και προτεραιότητά μας η συνεργασία με τους αρμοδίους στην Ευρώπη για να διασφαλιστεί η ευρεία και έγκαιρη πρόσβαση στον εμβολιασμό.', δήλωσε ο Andrin Oswald, Division Head, Novartis Vaccines and Diagnostics.

To Bexsero® αναπτύχθηκε μετά από 20 χρόνια πρωτοποριακής έρευνας, χρησιμοποιώντας μία βραβευμένη προσέγγιση, reverse vaccinology - που περιλαμβάνει την αποκωδικοποίηση του γενετικού γονιδιώματος του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β.

Το προφίλ ασφάλειας και η ανοσογονικότητά του έχουν θεμελιωθεί μέσω εκτενών προγραμμάτων κλινικών μελετών που αφορούν νήπια, παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Ξεκινώντας από την ηλικία των δύο μηνών, το Bexsero® μπορεί να ενταχθεί στα Εθνικά προγράμματα εμβολιασμών παιδιών και εφήβων.

Η έγκριση του Bexsero® υπογραμμίζει την ηγετική θέση της Novartis στον αγώνα για την καταπολέμηση της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου. Τα εμβόλια Bexsero® και Menveo® παρέχουν προστασία έναντι και των πέντε κύριων οροομάδων μηνιγγιτιδοκοκκικών βακτηρίων (A, C, W-135, Y και B), οι οποίες προκαλούν την πλειοψηφία των περιστατικών μηνιγγίτιδας σε όλο τον κόσμο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν