Νέα έρευνα συνδέει τις αστραπές με την έναρξη ημικρανίας.

Με βάση ημερολόγια πονοκεφάλου και στοιχεία για τον καιρό στο Οχάιο και το Μισούρι, ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι είχαν περισσότερες από 28% πιθανότητες να εμφανίσουν ημικρανία σε μέρες όπου οι αστραπές έπεφταν σε απόσταση 25 μιλίων από το σπίτι τους.

Ο Dr. Vincent Martin, του University of Cincinnati College of Medicine, στο Οχάιο, δήλωσε έκπληκτος και χαρούμενος με τα αποτελέσματα, καθώς είναι η πρώτη έρευνα που συνδέει την αστραπή με τις ημικρανίες.

Ο Martin δήλωσε ότι μια ημικρανία μπορεί να προκύψει από την εμπειρία εκλυτικών παραγόντων, όπως το στρες, η έλλειψη ύπνου και η αφυδάτωση.

Προηγούμενε έρευνες ανακάλυψαν επίσης σχέση μεταξύ της έναρξης της ημικρανίας και υψηλής βαρομετρικής πίεσης, υψηλής θερμοκρασίας και υψηλής υγρασίας.

Οι περισσότερες παλαιότερες έρευες για τον καιρό και τις ημικρανίες ωστόσο, βασίζονταν στις παρατηρήσεις ενός ανθρώπου και δεν λάμβαναν πάντα υπόψη πιθανές μη εμφανείς τοπικές καιρικές συνθήκες, σημειώνουν οι ερευνητές στο περιοδικό 'Cephalalgia.'

Για τη νέα έρευνα επιστήμονες χρησιμοποίησαν πληροφορίες που συλλέχτηκαν από 3 αισθητήρες κοντά στο Σινσινάτι και 5 κοντά στο St. Louis του Missouri. Οι αισθητήρες επέτρεπαν στους ερευνητές να γνωρίζουν πότε και πού έπεφταν αστραπές και την έντασή τους.

Χρησιμοποίησαν επίσης τα ημερολόγια πονοκεφάλου 2 προηγούμενων ερευνών, 90 ανθρώπων με ημικρανίες, στις συγκεκριμένες περιοχές, ηλικίας 18-65 ετών.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια αστραπή σε απόσταση 25 μιλίων από το σπίτι κάποιου συνδεόταν με 31% αυξημένο κίνδυνο πονοκεφάλου και 28% αυξημένο κίνδυνο για ημικρανία.

Ο Martin δήλωσε ότι θα μπορούσε να σημαίνει μια επιπλέον σε 3 ημικρανίες το μήνα για κάποιον, αλλά πρόσθεσε ότι εξαρτάται από τον άνθρωπο και τον καιρό.

Σχετικά με το πώς η αστραπή θα μπορούσε να επηρεάζει την εμφάνιση ημικρανίας, ο ερευνητής δήλωσε ότι ενδεχομένως τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα και το όζον που δημιουργούνται από την αστραπή παίζουν κάποιο ρόλο.

Η άλλη θεωρία είναι ότι όταν ξεσπούν αστραπές μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερους σπόρους αλλεργίας στο περιβάλλον, που θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για ορισμένους.

Ωστόσο οι ερευνητές δεν μπορούν να διαβεβαιώσουν ότι η αστραπή προκαλεί ημικρανίες, ακόμα και έχοντας χρησιμοποιήσει μοντέλο σε υπολογιστή που λάμβανε υπόψη άλλες μετεωρολογικές αλλαγές.

Πηγές:
'Cephalalgia.'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο