Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας έδειξεότιτρεις στις δέκα Ελληνίδες απέχουν από τη μαστογραφία – που αποτελεί την νούμερο ένα εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού – και μάλιστα στις ηλικίες 40 ως 69 χρόνων, όταν δηλαδή όντως χρειάζονται την εξέταση.

Οι μισές μάλιστα από αυτές δηλώνουν ότι αποφεύγουν την εξέταση επειδή φοβούνται!

Μία στις τέσσερις Ελληνίδες σκέφτονται ‘αφού δε μ’ ενοχλεί, δεν το ψάχνω’, ενώ το πιο ανησυχητικό είναι πως, ενώ μαζί με την ηλικία τους αυξάνεται και ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού – τα ποσοστά αδιαφορίας αυξάνονται, φτάνοντας στο 44%!

Λανθασμένα, σε μεγάλο ποσοστό θεωρούν ότι δεν θα συμβεί σε αυτές, αφού ‘ο καρκίνος είναι κληρονομικό νόσημα και αφορά όσες έχουν οικογενειακό ιστορικό’…
Και όμως: Οι περισσότερες γυναίκες στη χώρα μας γνωρίζουν τη σημασία των προληπτικών ιατρικών εξετάσεων καθώς και το πότε πρέπει να αρχίσουν να τις κάνουν.

Από αυτές πάλι που έχουν αποφασίσει πως πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο, δεν τηρούν τις οδηγίες των γιατρών, καθώς λίγες είναι αυτές που κάνουν τακτικά μαστογραφία, δηλαδή μια φορά το χρόνο, ενώ παραδέχονται ότι οι προληπτικές εξετάσεις τους προκαλούν άγχος!

Όσον αφορά την ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού, η τηλεόραση, τα περιοδικά και οι φίλες παραμένουν ψηλά στις επιλογές των Ελληνίδων για την ενημέρωσή τους σε θέματα πρόληψης.

Ειδικότερα, το 62% των γυναικών ενημερώνεται από την τηλεόραση για τους τρόπους πρόληψης, ενώ στην ίδια περίπου αναλογία από το γυναικολόγο ή από γιατρό άλλης ειδικότητας. Στην Αθήνα είναι υψηλότερο το ποσοστό ενημέρωσης από το γυναικολόγο (58%), πιθανότατα λόγω της δυνατότητας πρόσβασης σε αυτόν, ενώ στη Θεσσαλονίκη και τα άλλα αστικά κέντρα το 70% ενημερώνεται από την τηλεόραση.

Το μορφωτικό επίπεδο και η ηλικία συντελούν στη επιλογή των πηγών ενημέρωσης.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία της ‘Janseen Cilag’ σε δείγμα 1.350 ατόμων ηλικίας 18-69 χρόνων από αστικές περιοχές όλης της χώρας, κατά το χρονικό διάστημα Μάρτιος – Απρίλιος 2007, παρουσιάστηκε από την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας Λυδία Μουζάκα.

‘Τα ευρήματα της έρευνας στο ευρύ κοινό έχουν για εμάς μεγάλη αξία. Από τη μία πλευρά, επιβεβαιώνουν την ορθότητα της επιλογής μας να εστιάσουμε στην ενημέρωση της σύγχρονης Eλληνίδας για τον καρκίνο του μαστού, αφού το υψηλό ποσοστό των γυναικών που δηλώνουν ενημερωμένες, μας επιβεβαιώνει.

Από την άλλη, μας δείχνουν τους νέους δρόμους που πρέπει να ακολουθήσουμε και τα στερεότυπα που πρέπει να σπάσουμε για να επιτύχουμε τα βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα, σκεφτόμενοι πάντα ότι η πρόληψη μπορεί να αποβεί σωτήρια για την αντιμετώπιση της νόσου στη σύγχρονη γυναίκα’, σχολίασε η κ.

Μουζάκα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λόγοι για να πιάσετε όντως τον Μάη και να βγείτε από το σπίτι
Υπέρταση: Πτώσεις και κατάγματα μετά την έναρξη ή εντατικοποίηση της θεραπείας
Πώς να κάψω περισσότερες θερμίδες περπατώντας