Το σεξ μπορεί να αποτελεί τη λύση για την ίαση του πονοκέφαλου.

Οι ερευνητές από το University of Munster στη Γερμανία, ανακάλυψαν ότι το σεξ είχε αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση των ημικρανιών στο 60% όσων υπέφεραν από αυτές και στο ένα τρίτο ασθενών με αθροιστικό πονοκέφαλο.

Οι ερευνητές σημειώνουν στο περιοδικό ‘Cephalagia’ ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το σεξ μπορεί να οδηγήσει σε μερική ή ολοκληρωτική ανακούφιση από τον πονοκέφαλο σε ορισμένους ασθενείς με ημικρανία και σε λίγους με αθροιστικό πονοκέφαλο.

Πρόσθεσαν ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια επεισοδίου ημικρανίας θα μπορούσε να ανακουφίσει ή ακόμα και να σταματήσει τον πονοκέφαλο σε ορισμένες περιπτώσεις και ότι η σεξουαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του πονοκεφάλου δεν αποτελεί ασυνήθιστη συμπεριφορά.

Οι ερευνητές εξέτασαν 800 ασθενείς με ημικρανίες και 200 με αθροιστικό πονοκέφαλο. Ζητήθηκε από τους ασθενείς να συμπληρώσουνε ερωτηματολόγια σχετικά με τη σεξουαλική τους δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του πονοκεφάλου και να σημειώσουν πώς επηρέασε το σεξ τον πόνο.

Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών δήλωσαν ότι είχαν σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια του πονοκεφάλου.

Ποσοστό 60% των ασθενών που είχαν σεξουαλική επαφή δήλωσαν ότι ανακουφίστηκαν κάπως από τον πόνο, με τους περισσότερους να αναφέρουν μέτρια ή ολοκληρωτική υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Ορισμένοι συμμετέχοντες-κυρίως άντρες-παραδέχτηκαν ότι χρησιμοποιούν το σεξ για την αντιμετώπιση της ημικρανίας. Στο ένα τρίτο των ασθενών που είχαν σεξουαλική επαφή ο πόνος επιδεινώθηκε.

Ποσοστό 37% των ασθενών με αθροιστικό πονοκέφαλο δήλωσαν ότι το σεξ τους βοήθησε να μειωθεί ο πόνος, με το 90% όσων είχαν σεξουαλική επαφή να δηλώνουν ότι είχαν μέτρια έως ολοκληρωτική ανακούφιση από τον πονοκέφαλο.

Ωστόσο 50% από αυτούς παρουσίασαν επιδείνωση του πονοκεφάλου με το σεξ.

Ο ερευνητής Stefan Evers, του University of Munster στη Γερμανία, δήλωσε ότι το σεξ απελευθερώνει ενδορφίνες, που είναι φυσικά αναλγητικά. Άλλες έρευνες έδειξαν ότι το σεξ μπορεί να απαλύνει τις ημικρανίες αλλά οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν σ ε μικρότερη κλίμακα.

Ο ερευνητής υπέδειξε ότι ο αυνανισμός ή άλλη σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί ενδεχομένως να απαλλάξει ορισμένους ανθρώπους από τον πονοκέφαλο.

Πηγές:
‘Cephalagia’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα