Μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης μετά από καρδιακή προσβολή ή στηθάγχη φαίνεται πως έχουν οι παχύσαρκοι άνθρωποι, σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι με περιττά κιλά είχαν λιγότερες από τις μισές πιθανότητες να πεθάνουν σε διάστημα τριών ετών μετά από αγωγή, σε σχέση με ανθρώπους φυσιολογικού Δείκτη Μάζας Σώματος.

Η έρευνα έγινε από Γερμανούς και Ελβετούς επιστήμονες σε 1.676 ασθενείς και δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘European Heart Journal’. Ωστόσο οι αιτίες δεν εξηγούνται, ενώ οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι οι παχύσαρκοι είναι ευάλωτοι στα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα παρουσίασαν ασταθή στηθάγχη ή καρδιακή προσβολή και ακολούθησαν διάγνωση με στεφανιογραφία και στη συνέχεια αγωγή.

Ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Heinz Buettner δήλωσε ότι αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, υπέρτασης και καρδιοπάθειας, οι ενδείξεις από την παρούσα έρευνα είναι ότι μετά από καρδιακό νόσημα και θεραπευτική αγωγή οι παχύσαρκοι εμπίπτουν σε κατηγορία με πιο καλή πρόγνωση σε σχέση με ασθενείς φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Οι παχύσαρκοι ασθενείς, στην έρευνα, ήταν συνήθως πιο νεαρής ηλικίας σε σχέση με τους ανθρώπους φυσιολογικού σωματικού βάρους και ήταν περισσότερο πιθανό να τους συνταγογραφήσουν οι γιατροί φάρμακα για την καρδιά όπως στατίνες και β-αναστολείς.

Ωστόσο ο ερευνητής δηλώνει ότι η ανάλυση υποδεικνύει ότι καμία από τις δυο αυτές παραμέτρους δεν μπορεί να εξηγήσει τελείως το εύρημα της έρευνας.

Θεωρεί πιθανό να παίζουν κάποιο ρόλο οι διαφορές στη χημεία του οργανισμού που προκύπτουν από την παχυσαρκία.

Ο επικεφαλής της έρευνας τονίζει πως είναι σημαντικό για τους παχύσαρκους να προσπαθήσουν να ελαττώσουν το σωματικό τους βάρος καθώς είναι γνωστό πως ακόμα και μια μέτρια απώλεια κιλών μπορεί να περιορίσει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακό πρόβλημα.

Περαιτέρω έρευνα χρειάζεται για να εντοπιστούν οι λόγοι που συμβαίνει αυτό, δήλωσε ο ερευνητής. Η June Davison, του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας δήλωσε ότι από την έρευνα προκύπτουν περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις.

Πηγές:
‘European Heart Journal’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καταδικάστηκαν ιδιοκτήτες Γηροκομείου για τον θάνατο 66χρονου τετραπληγικού
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Έχετε πρόβλημα με την ακοή σας; Ελέγξτε το σάκχαρό σας