Ο πυρετός, στους ταξιδιώτες που επιστρέφουν σπίτι, είναι ένδειξη ενδεχομένως σοβαρής ασθένειας σύμφωνα με ερευνητές που ασχολούνται με ασθένειες που παρουσιάζονται στα ταξίδια.

Οι αιτίες ποικίλουν ανάλογα με τον προορισμό, σημειώνει η επικεφαλής της έρευνας, Dr.Mary Wilson. H πιο σημαντική ασθένεια που διαγιγνώσκεται είναι η ελονοσία.

Η ερευνήτρια και η ομάδα της, από την Ιατρική χολή του Harvard στη Βοστόνη, ανέλυσαν στοιχεία από 31 κλινικές όλων των ηπείρων που ειδικεύονται σε ασθένειες που σχετίζονται με ταξίδια, ή τροπικές νόσους, για να έχουν μια εικόνα των ασθενειών που πλήττουν τους ταξιδιώτες.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό 'Clinical Infectious Diseases'.

Aπό τους σχεδόν 25.000 ταξιδιώτες που επισκέφτηκαν τις κλινικές μέσα σε διάστημα 10 ετών, ποσοστό 28% δήλωσε ότι ο πυρετός ήταν το κύριο σύμπτωμα που εμφάνισε. Συνολικά, 26% των ασθενών με πυρετό χρειάστηκε νοσηλεία σε σχέση με μόνο 3% που δεν είχε πυρετό.

Περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πυρετό είχαν οι ταξιδιώτες που επισκέφτηκαν φίλους ή συγγενείς στην υποΣαχάρια Αφρική, Κεντρική ή Νότια Ασία και Λατινική Αμερική.

Σε όσους εμφάνισαν πυρετό, διαγνώστηκε ελονοσία στο 21%. Άλλες αιτίες ήταν η ηπατίτιδα, ο δάγγειος πυρετός και η ρικέτσια, ανάλογα με τον τόπο προορισμού.

Ποσοστό μεγαλύτερο του 17% των ταξιδιωτών με πυρετό μπορούσε να είχε αποφύγει την ελονοσία με τη χρήση χαπιών, ενώ τέσσερις στους 12 θανάτους όσων εμφάνιζαν πυρετό οφείλονταν στην ελονοσία.

Πηγές:
'Clinical Infectious Diseases'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα