Εμφύτευμα στον εγκέφαλο μπορεί ενδεχομένως να προβλέπει κρίσεις επιληψίας, εντοπίζοντας τα πρώιμα συμπτώματα, υποδεικνύει μικρή έρευνα.

Η συσκευή χρησιμοποιεί την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου για να γνωστοποιήσει στους ασθενείς αν ο κίνδυνος σπασμών είναι υψηλός, μέτριος ή χαμηλός.

H έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 15 ανθρώπους και δημοσιεύεται στο περιοδικό Lancet Neurology, έδειξε ότι η συσκευή έδρασε σε ορισμένους ασθενείς.

Συλλέχτηκαν σήματα από την επιφάνεια του εγκεφάλου και εστάλησαν σε ηλεκτρόδια άλλου εμφυτεύματος στο στήθος. Αυτό απέστελλε τα στοιχεία σε συσκευή χειρός που επεξεργαζόταν τις πιθανότητες κρίσης.

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε 3 νοσοκομεία στην Αυστραλία.

Τα αποτελέσματα ήταν μεικτά. Για τους πρώτους 4 μήνες ο εγκέφαλος παρακολουθήθηκε για να εξοικειωθεί το σύστημα με τα εγκεφαλικά κύματα του ασθενούς πριν από την κρίση.

Μόνο 8 ασθενείς προχώρησαν στο στάδιο όπου η συσκευή ήταν πλήρως ενεργή και πληροφορούνταν συνεχώς για την πιθανότητα σπασμών. Στους συγκεκριμένους ασθενείς ήταν αποτελεσματικό κατά 56% έως 100%.

Ο καθηγητής Mark Cook, από το University of Melbourne, δήλωσε ότι αν η τεχνολογία μπορέσει να αποδειχτεί, θα μπορούσε να εξουδετερώσει την απρόβλεπτη φύση της επιληψίας. Δήλωσε ότι το να μπορεί κάποιος να προβλέπει τα γεγονότα πολλά λεπτά ή ώρες νωρίτερα θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στην ανεξαρτησία του.

Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που η νόσος αντιμετωπίζεται. Για παράδειγμα, η τρέχουσα στρατηγική χορήγησης φαρμάκων συνεχώς λόγω της απρόβλεπτης εμφάνισης γεγονότων θα μπορούσε να αλλάξει το είδος των φαρμάκων που αναπτύσσονται.

Πηγές:
Lancet Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα