Νέα έρευνα από τις ΗΠΑ αναφέρει ότι πριν μπούμε σε μια πισίνα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Ποσοστό 58% των δειγμάτων από φίλτρα πισίνας που ελήφθησαν από πισίνες της Ατλάντα το προηγούμενο καλοκαίρι περιείχαν E. coli, βακτήριο που βρίσκεται στα ανθρώπινα περιττώματα.

Σύμφωνα με την έκθεση του U.S. Centers for Disease Control and Prevention, η έκθεση αποτελεί σημάδι ότι οι κολυμβητές συχνά μολύνουν το νερό της πισίνας όταν έχουν ‘ατύχημα’ με περιττώματα στο νερό ή όταν ανθρώπινες εκκρίσεις ξεπλένονται από το σώμα επειδή δεν κάνουν μπάνιο προσεκτικά πριν μπουν στο νερό.

Αν και η έρευνα εστίασε μόνο σε πισίνες στην Ατλάντα, οι ερευνητές δήλωσαν ότι πιθανόν η μόλυνση από τα περιττώματα των κολυμβητών να αποτελεί πρόβλημα στις δημόσιες πισίνες σε όλη τη χώρα. Η έρευνα δεν εξέτασε water parks, ιδιωτικές πισίνες ή άλλα είδη αναψυχής στο νερό.

Η Michele Hlavsa, επικεφαλής του CDC's Healthy Swimming Program, δήλωσε ότι το κολύμπι είναι τέλειος τρόπος για σωματική δραστηριότητα που χρειάζεται για την υγεία. Ωστόσο οι χρήστες πισίνας θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να εμποδίζουν λοιμώξεις ενώ κολυμπούν.

Να θυμάστε πρόσθεσε ότι το χλώριο και άλλα απολυμαντικά δεν εξουδετερώνουν στιγμιαίως τα μικρόβια. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό για τους κολυμβητές να προστατεύονται με το να μην καταπίνουν το νερό στο οποίο κολυμπούν και να προστατεύουν άλλους κρατώντας περιττώματα και μικρόβια εκτός πισίνας, κάνοντας ντους πριν την πισίνα και αποφεύγοντας το κολύμπι όταν έχουν διάρροια.

Το CDC σημειώνει ότι όλοι οι κολυμβητές θα μπορούσαν να λάβουν τα ακόλουθα μέτρα για να κρατηθούν τα περιττώματα έξω από το νερό και να προληφθούν οι λοιμώξεις.

  • Μην κολυμπάτε αν έχετε διάρροια
  • Κάντε μπάνιο με σαπούνι πριν μπείτε στην πισίνα
  • Κάντε ντους πριν ξαναμπείτε στο νερό
  • Πηγαίνετε στο μπάνιο κάθε μια ώρα
  • Πλύντε τα χέρια σας με σαπούνι μετά τη χρήση της τουαλέτας ή την αλλαγή πάνας.
  • Μην καταπίνετε το νερό της πισίνας.

Γονείς μικρών παιδιών θα πρέπει να λαμβάνουν τα ακόλουθα μέτρα.

  • Κάντε διάλειμμα στα παιδιά για επίσκεψη στην τουαλέτα κάθε 60 λεπτά ή ελέγξτε την πάνα κάθε 30-60 λεπτά.
  • Αλλάξτε πάνα στο μπάνιο ή στην ειδική περιοχή και όχι στο πλάι της πισίνας όπου μικρόβια μπορούν να μετακυληθούν στο νερό.

Ο Dr. Robert Glatter, του Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι η νέα έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της καλής υγιεινής οποιαδήποτε στιγμή που κολυμπάμε σε πισίνα, καθώς η δυνατότητα για μόλυνση με οργανισμούς που βρίσκονται στα περιττώματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρή διάρροια παραμένει ανησυχία.

Πρόσθεσε ότι από πλευράς δημόσιας υγείας είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ανθρώπους να αποφεύγουν το κολύμπι όταν έχουν διάρροια, καθώς άλλοι κολυμβητές θα μπορούσαν να καταπιούν νερό που περιέχει μικρόβια και δυνητικά να νοσήσουν.

Η έρευνα αποκαλύπτει αληθινές ανησυχίες ως θέμα δημόσιας υγείας και ενισχύει την ανάγκη για ασφαλή και αποτελεσματική υγιεινή στο μπάνιο, καθώς πλησίασε το καλοκαίρι.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο τεύχος της 17ης Μαρτίου του Morbidity and Mortality Weekly Report του CDC.

Πηγές:
U.S. Centers for Disease Control and Prevention.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα