Ο θηλασμός είναι ωφέλιμος για τον εγκέφαλο ενός μωρού, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία για να εξετάσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου σε 133 παιδιά, η ηλικία των οποίων κυμαινόταν από 10 μηνών έως 4 ετών. Μέχρι την ηλικία των 2 ετών, μωρά που θήλασαν αποκλειστικά για τουλάχιστον 3 μήνες είχαν μεγαλύτερα επίπεδα ανάπτυξης σε σημαντικές περιοχές του εγκεφάλου σε σχέση με αυτά που λάμβαναν φόρμουλα ή συνδυασμό των δυο.

Η επιπλέον ανάπτυξη ήταν πιο εμφανής σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη γλώσσα, τη συναισθηματική λειτουργία, και ικανότητες σκέψης, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ' NeuroImage.'

Ο ερευνητής Sean Deoni, του Brown University, δήλωσε ότι η διαφορά στη λευκή ουσία είναι της τάξης του 20-30% όταν συγκρίνουμε τα μωρά που θήλασαν με αυτά που δεν θήλασαν.

Εκτός από απεικονιστικές μεθόδους, οι ερευνητές υπέβαλαν τα μεγαλύτερα παιδιά σε τεστ ικανότητας νόησης και ανακάλυψαν αυξημένη απόδοση στη γλώσσα και την κίνηση, καθώς και στην οπτική αντίληψη στα παιδιά που θήλαζαν.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι μωρά που θήλασαν περισσότερο από 1 χρόνο εμφάνισαν σημαντικά περισσότερη ανάπτυξη εγκεφάλου-ιδιαίτερα σε περιοχές που συνδέονται με τις κινητικές ικανότητες- σε σχέση με όσα θήλασαν λιγότερο από 1 χρόνο.

Δεν είναι η πρώτη έρευνα που υποδεικνύει ότι ο θηλασμός βοηθά τον εγκέφαλο των μωρών, αλλά είναι η πρώτη έρευνα απεικόνισης που εξετάζει διαφορές στον εγκέφαλο πολύ μικρών και υγιών παιδιών σε σχέση με το θηλασμό, αναφέρει ο Deoni.Δήλωσε ότι επιθυμούσε να διαπιστώσει πόσο νωρίς εμφανίζονται οι συγκεκριμένες αλλαγές στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και έδειξε ότι ξεκινούν πολύ νωρίς.

Τα ευρήματα προστίθενται σε ενδείξεις ότι ο θηλασμός είναι ωφέλιμος για τον εγκέφαλο των μωρών.

Πηγές:
'NeuroImage.'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια