Οι γυναίκες που εμφανίζουν ενδομητρίωση, σύμφωνα με έρευνες, είναι πιο ευάλωτες σε ορισμένες μορφές καρκίνου. Γάλλοι ερευνητές, σε Συνέδριο για τη γονιμότητα που πραγματοποιείται την τρέχουσα εβδομάδα στη Λυών, ανακοίνωσαν ότι ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου στα νεφρά, στις ωοθήκες και στο θυρεοειδή αυξάνονται κατά το ένα τρίτο αν κάποια γυναίκα πάσχει από ενδομητρίωση.

Στην ενδομητρίωση, ιστός από το εσωτερικό της μήτρας ΄βρίσκεται’ σε άλλα σημεία του σώματος. Όταν η γυναίκα έχει έμμηνο ρύση ο ιστός αποσυντίθεται προκαλώντας πόνο, έντονη ροή και κούραση. Παράλληλα, Ισπανοί ερευνητές περιέγραψαν στο Συνέδριο μια πιθανή νέα φαρμακευτική αγωγή για την ενδομητρίωση.

Η ενδομητρίωση είναι γνωστό πως συνδέεται με ορισμένους καρκίνους και με δυσκολία στη σύλληψη, αν και αγνοούνται οι λόγοι. Η Dr. Anna-Sofia Melin από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης εξέτασε στοιχεία 63.630 γυναικών με ενδομητρίωση.

Ανακάλυψε 3.822 περιστατικά καρκίνου σε αυτές τις γυναίκες, ποσοστό που δεν υπερβαίνει αυτό του γενικού πληθυσμού. Ωστόσο ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως του εγκεφάλου και των ωοθηκών φάνηκαν πιο συνήθειες στις γυναίκες με ενδομητρίωση.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες για τη σχέση. Η έρευνα έδειξε ότι ο κίνδυνος παρέμενε ίδιος ανεξάρτητα από τον αριθμό παιδιών που είχε μια γυναίκα. Οι Ισπανοί ερευνητές περιέγραψαν πώς μια νέα αγωγή θα μπορούσε να μπλοκάρει την ενδομητρίωση και τον καρκίνο.

Σε ποντίκια, φάρμακα που μιμούνται τη ντοπαμίνη κατάφεραν να σταματήσουν τη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων που τρέφουν τους όγκους.

Όπως δηλώνει ο Καθηγητής Γυναικολογίας Jan Brosens, η ενδομητρίωση πράγματι εξαρτάται από την ανάπτυξη νέων αγγείων. Επιπλέον, τα φάρμακα που χορηγήθηκαν, παρόμοια με αυτά για το Πάρκινσον, είναι ασφαλή, δηλώνει ο Καθηγητής.

Ωστόσο υπογραμμίζει ότι η ενδομητρίωση εκδηλώνεται αργά και προοδευτικά και παραμένει αβέβαιο αν αυτά τα φάρμακα θα μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση των γυναικών που έχουν εμφανίσει ενδομητρίωση.

Ο Καθηγητής πιστεύει ότι η ενδομητρίωση δεν θα πρέπει να θεωρείται ως ασθένεια που οδηγεί σε καρκίνο. Ωστόσο η Mary Lou Ballweg της Ένωσης Ενδομητρίωσης της Βρετανίας, θεωρεί πως είναι πιθανόν οι γιατροί να θεωρούν πως οι ασθενείς δεν θα θέλουν να γνωρίζουν για τον κίνδυνο, αλλά πιστεύει πως είναι καλύτερα να φοβούνται λίγο οι γυναίκες για να προσέχουν για ενδεχόμενα συμπτώματα.

Επίσης συμβουλεύει, οι γυναίκες να πηγαίνουν στον ειδικό για να βεβαιώνονται ότι λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή βοήθεια.

Σε προηγούμενες έρευνες που συσχετίζουν την ενδομητρίωση με τον καρκίνο αναφέρθηκε και η Dr. Joanna Owens, του Ινστιτούτου Καρκίνου, της Βρετανίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας