Γράφει ο Θεόδωρος Τσιάκος, Ειδικός Παθολόγος, Ειδικός Τροπικής Λοιμωξιολογίας, Διδάκτωρ Ιατρικής Παν/μιου Βιέννης

Πριν ένα μήνα περίπου, το τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείο μας αντιμετώπισε ένα αρκετά σπάνιο περιστατικό. Αν και όλα έδειχναν στην αρχή ότι θα επρόκειτο για ένα συνηθισμένο τροχαίο, από αυτά που βλέπει κανείς όλο και πιο συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες σε πολλά μέρη του κοσμου.

Ο νεαρός άνδρας, ηλικίας 21 χρόνων οδηγούσε τη μοτοσυκλέτα του και κατευθυνόταν προς μια κοντινή λίμνη, για να γιορτάσει με τους φίλους του. Σε μια προσπάθεια να προσπεράσει ένα προπορευόμενο φορτηγό,ανετράπη, καθώς ο οδηγός του φορτηγού έκανε έναν απότομο ελιγμό.

Πολύ σύντομα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου μας, το οποίο αποτελεί κέντρο περίθαλψης τροχαίων (Trauma Cente) στην περιοχή. Άμεσα έγινε αξονικ;h τομογραφία ολόκληρου του σώματος (Full Body CT Scan).

Τα ευρήματα εξέπληξαν όλο το Team ! Αν και δεν επρόκειτο για βαρύ τροχαίο, διαπιστώθηκαν περισσότερα απο είκοσι κατάγματα (πλευρών, σπονδύλων, άνω και κάτω άκρων) !

Ευτυχώς η καρδιαγγειακή / αναπνευστική κατάσταση επέτρεπε άμεση χειρουργική αντιμετώπιση αυτών των πολλαπλών καταγμάτων.

Μετά απο μια επιτυχή μετεγχειρητική νοσηλεία, ασχοληθήκαμε με την παθοφυσιολογία και επομένως τα αιτία αυτού του ιστορικού.

Γιατί υπέστη ένας νεαρός τόσο εύκολα, τόσα πολλά κατάγματα ;

Στα εξωτερικά ιατρεία διενεργήσαμε εκτεταμένες εξετάσεις μελέτης του οστικού μεταβολισμού, με υποψία ύπαρξης νεανικής οστεοπόρωσης.

Τόσο η μέτρηση οστικής μάζας (T Score -3,4), όσο και μια σειρά δεικτών, όπως οι Cross laps και CTX επιβεβαίωσαν την υποψία μας. Εν συνέχεια διενεργήσαμε PCR (genotype/ χρομοσωμική ανάλυση), όπου διαπιστώσαμε την ύπαρξη του τύπου ss στο γονιδιακό τόπο COLIA1Sp1.

Επρόκειτο δηλαδή για την ιδιοπαθή οστεοπόρωση.

'Ετσι μπορέσαμε να διερευνήσουμε με επιτυχία το παραπάνω περιστατικό και να προβούμε σε προληπτική αγωγή με τα μονοκλωνικά αντισώματα, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον, παρόμοια κατάγματα σε τραυματισμούς. Ο ασθενής μας έλαβε τις σχετικές οδηγίες, ώστε να μπορεί να είναι περισσότερο προσεκτικός στο μέλλον.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας