H καθημερινή κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων φαίνεται πως απομακρύνει το μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα και πρόωρο θάνατο. Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα σε άντρες εθελοτές, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of epidemiology and community health’.

Tα ευρήματα βασίζονται σε δείγμα 2375 αντρών, ηλικίας 45 έως 59 ετών. Το μεταβολικό σύνδρομο καθορίστηκε από την ύπαρξη δυο ή περισσοτέρων παραγόντων από τους ακόλουθους: Υπέρταση, υψηλό σάκχαρο, ινσουλίνη, σωματικό λίπος και αρτηριακή πίεση.

Η υγεία των αντρών παρακολουθήθηκε για 20 χρόνια, κατά τα οποία καταγράφονταν κάθε εβδομάδα οι ποσότητες γάλακτος και γαλακτοκομικών που κατανάλωναν. Στην αρχή της έρευνας, περίπου ένας στους 7 εθελοντές εμφάνιζε μεταβολικό σύνδρομο.

Οι άντρες αυτοί παρουσίαζαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και τετραπλάσιο για διαβήτη σε σχέση με όσους δεν εμφάνιζαν μεταβολικό σύνδρομο. Είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες για πρόωρο θάνατο.

Ωστόσο, όσοι έπιναν τακτικά γάλα και κατανάλωναν γαλακτοκομικά, όπως γιαούρτι και τυρί, είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν το σύνδρομο. Με την κατανάλωση γάλακτος είχαν κατά 62% λιγότερες πιθανότητες για μεταβολικό σύνδρομο και με την κατανάλωση γαλακτοκομικών λιγότερες κατά 56%.Οσο πιο πολλά γαλακτοκομικά κατανάλωναν τόσο μειώνονταν οι πιθανότητες.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι τα γαλακτοκομικά αποτελούν μέρος υγιεινής διατροφής.

Πηγές:
‘Journal of epidemiology and community health’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Nέος κύκλος ανοιχτών συναντήσεων με τις τοπικές κοινωνίες για τα τρία νέα νοσοκομεία ΙΣΝ
Συμμετοχή της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα κρίσιμα Φάρμακα
'Ενωση Ασθενών Ελλάδος: Η Θεσσαλονίκη, γέφυρα στα δικαιώματα των ασθενών