Για πολλές γυναίκες τα ψηλά τακούνια είναι τρόπος ζωής. Αν και φαίνονται ωραία, προκαλούν πόνο. Τώρα, ερευνητές δημιούργησαν τρισδιάστατο scanner που δείχνει ακριβώς γιατί τα ψηλά τακούνια προκαλούν τόσο πόνο και τη ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν στα πόδια και στους αστραγάλους.


Ερευνητική ομάδα του Royal National Orthopedic Hospital (RNOH) χρησιμοποιεί νέο τρισδιάστατο scanner που όπως σημειώνει προτίθεται να μεταμορφώσει τον τρόπο που διαγιγνώσκονται προβλήματα στα πόδια και τους αστραγάλους.


Χρησιμοποιώντας παρόμοια επίπεδα ακτινοβολίας με τα συμβατικά απεικονιστικά μηχανήματα, η συσκευή δρα σκανάροντας τα πόδια ενός ασθενούς σε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα, ενώ αυτός στέκεται σε θέση άρσης βαρών φορώντας ή όχι παπούτσια.


Ο Dishan Singh, εξηγεί ότι παραδοσιακά χρησιμοποιούνται δισδιάστατες ακτινογραφίες για τη διάγνωση προβλημάτων στα πόδια αλλά οι πληροφορίες είναι περιορισμένες.


Οι ερευνητές δήλωσαν ότι γυναίκες που φορούν τακτικά ψηλά τακούνια υποφέρουν από προβλήματα στα πόδια και τους αστραγάλους επειδή το βάρος μεταφέρεται στο μπροστινό μέρος του ποδιού που ασκεί πίεση στα σησαμοειδή, που είναι μικρά οστά κάτω από το μεγάλο δάχτυλο.


Προσθέτουν ότι τα ψηλά τακούνια όταν φοριούνται τακτικά μπορούν επίσης να συνθλίψουν τα δάχτυλα πιέζοντάς τα σε μη φυσιολογικό σχήμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πόνο και μακροπρόθεσμη βλάβη.


Ειδικοί του University College London, στη Βρετανία ανακάλυψαν ότι το 57% των γυναικών ασθενών τους παρουσίαζε σοβαρό πόνο στο πόδι λόγω χρήσης μη αναπαυτικών παπουτσιών σε τακτική βάση, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Έρευνα του 2009 από το Institute of Aging Research of Hebrew SeniorLife ανακάλυψε ότι το 64% των γυναικών που ανέφεραν πόνο στα πόδια φορούσαν τακτικά ψηλά τακούνια.


Ο Andy Goldberg, του RNOH, δήλωσε ότι περισσότερες από μια στις 5 επισκέψεις στον γιατρό συνδέονται με μυοσκελετικά προβλήματα και πολλές αφορούν προβλήματα που σχετίζονται με το πόδι και τον αστράγαλο. Πρόσθεσε ότι υπάρχει γνωστή σχέση μεταξύ των ψηλών τακουνιών και του πόνου στα πόδια, αλλά για πρώτη φορά μπόρεσαν οι ειδικοί να δουν την επίδραση των παπουτσιών σε πραγματικό χρόνο. Με μέτρο, τα ψηλά τακούνια είναι εντάξει. Προβλήματα μπορούν να εμφανιστούν όταν φοριούνται καθημερινά.


Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τον πρώτο μήνα που το απεικονιστικό μηχάνημα χρησιμοποιήθηκε στο νοσοκομείο εξέτασε περισσότερους από 80 ασθενείς και εντόπισε με ακρίβεια ποικιλία παθήσεων στο πόδι και τον αστράγαλο, όπως κάλους, μετατοπισεις, κατάγματα και αρθρίτιδα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;