Της Μάριον Κοντογιάννη

Το ακρωνύμιο «LDL»,  που χρησιμοποιεί ο Σύλλογος, αντιστοιχεί στις λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (low density lipoprotein), πιο γνωστές ως «κακή χοληστερόλη».

Στόχος της ίδρυσης του μη κερδοσκοπικού σωματείου είναι η ενημέρωση σχετικά με τη νόσο πολιτών, ιατρών, νοσηλευτών, κοινωνικών λειτουργών κλπ, η ηθική και οικονομική συμπαράσταση των ασθενών και των οικογενειών τους και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

'Ο Σύλλογος λειτουργεί εδώ και 4 μήνες με έδρα την Αθήνα και ασθενείς από όλη τη χώρα εκδηλώνουν συνεχώς το ενδιαφέρον τους',  δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Αξιώτης. Στη χώρα μας εκτιμάται ότι πάσχουν από υπερχοληστερολαιμία περίπου 22.000 άτομα.

'Είναι γεγονός, ότι λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης, πολλοί ασθενείς δεν μπορούν να έχουν τη φροντίδα που απαιτείται. Γι’ αυτόν το λόγο, ένα από τα κύρια μελήματα του Σωματείου μας, είναι η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, μέσω της δημιουργίας αποθεματικού και της συγκέντρωσης πόρων, μέσω δωρεών ή αναλόγων ενεργειών', συνέχισε ο πρόεδρος του Συλλόγου.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, είναι και οι ίδιοι ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία, και πρόκειται για τους : Νικόλαο Αξιώτη (Πρόεδρος), Αθανάσιο Παλλίδη (Αντιπρόεδρος), Θεοδώρα Μάγγου (Γενική Γραμματέα) και Θεόδωρο Καπέρδας (Ταμίας).

Ο 'Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών και φίλων πασχόντων από οικογενή υπερχοληστερολαιμία', σκοπεύει σύντομα να προχωρήσει σε μία σειρά ενεργειών με στόχο την ενημέρωση των ασθενών,  ώστε να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη, να ενημερώσουν για τη σημασία της πρόληψης, αλλά και για τους τρόπους θεραπείας.

Για το σκοπό αυτό αναμένεται να συμμετάσχουν στο 6ο Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνει η Πανελλήνια 'Ενωση Σπανίων Παθήσεων στη Θεσσαλονίκη, 11 και 12 Οκτωβρίου, για την ενημέρωση ασθενών και επιστημόνων υγείας σχετικά με τις σπάνιες παθήσεις.

Λίγα λόγια για την υπερχοληστερολαιμία

Τι είναι η υπερχοληστερολαιμία

Υπερχοληστερολαιμία είναι η παρουσία μεγάλης ποσότητας χοληστερόλης στο αίμα, σε επίπεδα πέραν του φυσιολογικού. Η χοληστερόλη είναι περισσότερη γνωστή στο ευρύ κοινό ως 'χοληστερίνη', ωστόσο ο όρος 'χοληστερόλη' είναι πιο ακριβής.

Τα αίτια της υπερχοληστερολαιμίας

Η υπερχοληστερολαιμία, δύναται να είναι κληρονομική διαταραχή στην οποία ο μεταβολισμός της χοληστερόλης δεν είναι φυσιολογικός. Παράλληλα, μπορεί να οφείλεται στην κατανάλωση τροφών που περιέχουν πολλά κεκορεσμένα λίπη ή σε κάποια νόσο όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός ή νοσήματα των νεφρών ή του ήπατος.

Τι βλάβες προκαλεί

Η αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα προκαλεί εναπόθεση λιπών στην εσωτερική επιφάνεια των αρτηριών στις οποίες κυκλοφορεί το αίμα. Οι εναποθέσεις αυτές ονομάζονται αθηρωματικές πλάκες και η διαδικασία του σχηματισμού των αθηρωματικών πλακών ονομάζεται αθηρωμάτωση.

Η εναπόθεση λίπους στα τοιχώματα των αρτηριών κάνει τις αρτηρίες να χάνουν την ελαστικότητά τους και προκαλεί στένωση του αυλού τους, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της ροής του αίματος που μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό θρόμβων και πλήρη διακοπή της ροής. Όταν αυτό συμβεί στις αρτηρίες της καρδιάς, ακολουθεί καρδιακό έμφραγμα, το οποίο αποτελεί και ένα από τα κύρια αίτια θανάτου παγκοσμίως.

Θεραπεία

Στόχος της θεραπείας είναι να ελαττωθεί η LDL ("κακή" χοληστερόλη) και να αυξηθεί η HDL ("καλή" χοληστερόλη). Η θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας είναι συνήθως φαρμακευτική, διαιτητική και σε ορισμένες περιπτώσεις με LDL αφαίρεση.

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον LDL- Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών και Φίλων  Πασχόντων από Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία στο τηλ. 213 029 1504, 694 606 7301 ή  με e-mail: [email protected] 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]