Οι άνθρωποι που πίνουν ένα ή περισσότερα αναψυκτικά την ημέρα, έχουν περισσότερες από 50% αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο αποτελεί προπομπό των καρδιαγγειακών νοσημάτων, σε σχέση με όσους πίνουν λιγότερο από ένα αναψυκτικό την ημέρα, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Το αν είναι αναψυκτικό διαίτης ή κανονικό δεν έχει κάποια σημασία. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Circulation’. Εξετάστηκαν περισσότεροι από 6.000 υγιείς άνθρωποι που δεν είχαν συμπτώματα μεταβολικού συνδρόμου.

Μετά από τέσσερα χρόνια, ποσοστό 53% όσων έπιναν ένα ή περισσότερα αναψυκτικά την ημέρα εμφάνισαν μεταβολικό σύνδρομο. Όσοι έπιναν αντίστοιχες ποσότητες αναψυκτικών διαίτης εμφάνισαν υψηλότερο κίνδυνο κατά 44%.

Ο ερευνητής Dr.Ramachandran Vasan της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Βοστόνης θεωρεί ότι ο κίνδυνος είναι υψηλός ανεξάρτητα από την ποσότητα των αναψυκτικών που καταναλώνει κάποιος και ανεξάρτητα από το είδος των αναψυκτικών.

Αυτό έρχεται να προστεθεί σε ότι είναι ήδη γνωστό σχετικά με την πιθανή σχέση των αναψυκτικών με την πρόσληψη κιλών. Οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν υποδεικνύουν ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αναψυκτικών και των καρδιαγγειακών νόσων αλλά ότι η σχέση που ανακάλυψαν αφορά το μεταβολικό σύνδρομο.

Πέρα από αυτό το σημείο είναι διστακτικοί να καθορίσουν άμεση σχέση με τα καρδιαγγειακά νοσήματα καθώς χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Πηγές:
‘Circulation'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management