Άντρες και γυναίκες που υποφέρουν από βουλιμία μπορεί να διαπιστώσουν ότι η διαταραχή αυτή έχει σοβαρή επίδραση στην καθημερινότητά τους, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 3.000 Αυστραλούς οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα συμπτώματα βουλιμίας, όπως κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού, νηστεία, πρόκληση εμετού ή χρησιμοποίηση καθαρτικών δεν ήταν ασυνήθιστα σε όσους εμφάνιζαν βουλιμία.

Παράλληλα, τα συμπτώματα αυτά εμπόδιζαν τις καθημερινές δραστηριότητες και στα δυο φύλα, σημειώνουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘International Journal of Eating Disorders’.

Όσοι πάσχουν από βουλιμία, περνάνε από κύκλους υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού και αποβολής του. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες μορφές βουλιμίας, στις οποίες οι πάσχοντες ακολουθούν υπερβολικά έντονη γυμναστική ή νηστεία για να ισορροπήσουν τα επεισόδια βουλιμίας.

Σε αντίθεση με όσους πάσχουν από ανορεξία, άνθρωποι με συμπτώματα βουλιμίας συχνά δεν έχουν βάρος χαμηλότερο του κανονικού αλλά και οι δυο διαταραχές περιέχουν μια μη υγιή εστίαση στο σωματικό βάρος και στο σχήμα του σώματος.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο La Trobe της Μελβούρνης εξέτασαν πώς αυτές οι συμπεριφορές επιδρούν στην ικανότητα των ανθρώπων για δουλειά, μελέτη και φροντίδα των καθημερινών υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με τη μελέτη της ομάδας με επικεφαλής τον Dr. Jonathan Mond, είναι σημαντικό να καταλαβαίνει κανείς την επίδραση της βουλιμίας στις καθημερινές δραστηριότητες, γιατί η βουλιμία αφορά πολύ περισσότερους ανθρώπους από ότι πιστευόταν.

Από τις 1757 γυναίκες και 1290 άντρες της έρευνας, ποσοστό 7,3% των γυναικών και 6% των αντρών ανέφεραν υπερβολική κατανάλωση τροφής. Σχεδόν 5% των γυναικών και 3,45 των αντρών δήλωσαν ότι ακολουθούσαν νηστεία για τον έλεγχο του βάρους ενώ ποσοστά 2,3% και 1,1% αντίστοιχα προκαλούσαν αποβολή του φαγητού.

Και για τα δυο φύλα, τα συμπτώματα που σχετίζονταν με τη βουλιμία συχνά παρεμβάλλονταν στην καθημερινότητά τους.

Ωστόσο, η εμμονή με το βάρος και το σχήμα του σώματος, έμοιαζε να ‘στοιχίζει’ περισσότερο στις γυναίκες. Όσες είχαν την τάση να εξαρτούν την αυτοεκτίμησή τους από τα αισθήματα σχετικά με το σώμα τους ήταν περισσότερο πιθανό να αναφέρουν πρόβλημα με τη φροντίδα των καθημερινών ασχολιών τους.

Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες, ανεξάρτητα από το αν έχουν βουλιμία ή όχι, έχουν περισσότερες ανησυχίες σχετικά με την εικόνα σώματός τους σε σχέση με τους άντρες, σημειώνει ο ερευνητής Mond.

Αλλά ακόμα και μεταξύ αυτών με διατροφικές διαταραχές, οι γυναίκες είναι περισσότερο πιθανό από τους άντρες να εμφανίζουν έντονες ανησυχίες για την εικόνα σώματος και να υποφέρουν πιο πολύ από άγχος.

Ωστόσο, ο ερευνητής υπέδειξε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει καθώς οι διατροφικές διαταραχές και οι ανησυχίες για την εικόνα του σώματος μοιάζουν να είναι όλο και περισσότερο συνηθισμένες και μεταξύ των αντρών.

Πηγές:
‘International Journal of Eating Disorders’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο