Άνθρωποι που πάσχουν από διπολική διαταραχή μπορεί ενδεχομένως να είναι περισσότερο πιθανό να έχουν φτωχή σωματική υγεία, αναφέρει πρόσφατη έρευνα.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με διπολική διαταραχή ήταν περισσότερο πιθανό να εμφανίσουν παθήσεις, όπως νεφρική νόσο και διαβήτη, σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Επιπλέον, ασθενείς με διπολική διαταραχή που εμφάνιζαν καρδιακή νόσο ή υψηλή αρτηριακή πίεση ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν λάβει συνταγές για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων νόσων σε σχέση με ανθρώπους χωρίς διπολική διαταραχή.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Daniel Smith, του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας τείνουν να έχουν χειρότερη σωματική υγεία.

Η μελέτη ερεύνησε αν άνθρωποι με διπολική διαταραχή είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παθήσεις σε σχέση με ανθρώπους χωρίς διπολική διαταραχή.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία 1.751.841 ασθενών με διπολική διαταραχή και τα συνέκριναν με αυτά ασθενών που δεν εμφάνιζαν τη διαταραχή.

Καθόρισαν ότι 2.582 ασθενείς είχαν διαγνωστεί με διπολική διαταραχή. Από αυτούς, ποσοστό 63,9% είχαν τουλάχιστον μια σωματική πάθηση.
Σωματικές παθήσεις όπως η νεφρική νόσος, ο χρόνιος πόνος και ο διαβήτης ήταν πιο συχνές σε ασθενείς με διπολική διαταραχή.
Ασθενείς με διπολική διαταραχή είχαν 1,27 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μια από τις 32 περισσότερο συχνές παθήσεις σε σύγκριση με ασθενείς χωρίς τη διαταραχή.

Επιπλέον, ασθενείς με διπολική διαταραχή είχαν περίπου 1,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν 2 ή 3 σωματικές παθήσεις εκτός από την ψυχική τους νόσο.

Άνθρωποι με διπολική διαταραχή και καρδιοπάθεια ή υψηλή αρτηριακή πίεση είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να λαμβάνουν φάρμακα για τον έλεγχο των σωματικών παθήσεων σε σύγκριση με ανθρώπους χωρίς διπολική διαταραχή.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι ασθενείς με διπολική διαταραχή είχαν περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με το γενικό πληθυσμό να εμφανίζουν χρόνια προβλήματα υγείας.

Επίσης, σημείωσαν ότι ασθενείς με τη νόσο είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν λάβει συνταγές για τον έλεγχο της καρδιακής νόσου και της υψηλής αρτηριακής πίεσης όταν διαγνώστηκαν με τις συγκεκριμένες παθήσεις.
Οι ερευνητές υπέδειξαν ότι ίση πρόσβαση στην περίθαλψη μπορεί να μην οδηγεί σε ίση αγωγή και φροντίδα, για ανθρώπους με διπολική διαταραχή.

Καλούν σε περισσότερες έρευνες για τη βελτίωση της διάγνωσης και της αγωγής της διπολικής διαταραχής σε διπολικούς ασθενείς με σωματικά προβλήματα υγείας,
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘BMC Medicine.’

 

Πηγές:
‘BMC Medicine.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο