Η ημικρανία με οπτικά φαινόμενα γνωστά ως αύρα, φαίνεται πως αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο να εμφανίσει μια γυναίκα εγκεφαλικό επεισόδιο. Νέα έρευνα έρχεται να προστεθεί στις αυξανόμενες ενδείξεις για σχέση της ημικρανίας με το εγκεφαλικό.

Στη νέα έρευνα φάνηκε πως οι κίνδυνοι αυξάνονταν σημαντικά όταν οι γυναίκες που υπέφεραν από ημικρανίες με αύρα κάπνιζαν ή χρησιμοποιούσαν αντισυλληπτικά, αν και για νέες γυναίκες αυτής της κατηγορίας, οι πιθανότητες για εγκεφαλικό παρέμεναν μικρές.

Οι γυναίκες με τέτοιας μορφής ημικρανία είχαν 1,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο έναντι των γυναικών που δεν υπέφεραν από ημικρανίες, δήλωσε ο Dr. Steven Kittner του ιατρικού κέντρου Baltimor Veterans Affairs.

Ωστόσο, αν η ημικρανία με οπτικά συμπτώματα συνέβη κατά τη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου, τότε ο κίνδυνος εμφανιζόταν αυξημένος κατά 7 φορές.

Οπτικά συμπτώματα περιλαμβάνουν αστραπές, μαύρες τρύπες που μεγαλώνουν σε μέγεθος και φώτα που αναβοσβήνουν.

Η ερευνητική ομάδα, όπως σημειώνει στο περιοδικό ‘Stroke’, εξέτασε 386 γυναίκες ηλικίας 15 έως 49 ετών με ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και 614 γυναίκες που δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό.

Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Αυτές που δεν εμφάνισαν ημικρανία, αυτές που είχαν πιθανή ημικρανία με οπτικά συμπτώματα και αυτές που είχαν πιθανή ημικρανία χωρίς οπτικά συμπτώματα.

Οι γυναίκες της έρευνας ήταν νεαρής ηλικίας και έτσι ο κίνδυνος για εγκεφαλικό ήταν 20 περιστατικά στις 100.000. Έτσι, σύμφωνα με τον ερευνητή, ακόμα και με κατά 7 φορές μεγαλύτερη αύξηση του κινδύνου, το ρίσκο παρέμενε πολύ μικρό.

Ο ερευνητής προσθέτει ότι οι γυναίκες με ημικρανίες με οπτικά συμπτώματα δεν θα πρέπει να θορυβηθούν. Ωστόσο θα πρέπει να επαναξιολογήσουν όλους τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, όπως το κάπνισμα.

Η ημικρανία και το εγκεφαλικό έχουν μερικούς παράγοντες κινδύνου κοινούς, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι ημικρανίες έχουν από καιρό συσχετιστεί με το εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, λίγες έρευνες έχουν αναφερθεί σε πιθανές αιτίες, συμπεριλαμβανομένου και του ρόλου του καρδιακού ελαττώματος.

Πηγές:
‘Stroke’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ