Οι σημαντικές εξελίξεις που αφορούν στη Διαστοματική Ρομποτική Χειρουργική ήταν το θέμα της Ημερίδας που διοργάνωσε η χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κα Ανατολή Παταρίδου με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων ομιλητών και την υποστήριξη της PLUS MEDICA, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Σκοπός της Ημερίδας ήταν η ενημέρωση του κοινού για τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα αντιμετώπισης των όγκων κεφαλής – τραχήλου και της αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο, η οποία πλέον γίνεται και στην Ελλάδα με το ρομποτικό σύστημα Da Vinci.

Η Διαστοματική Ρομποτική Χειρουργική με το σύστημα Da Vinci, άρχισε να εφαρμόζεται ερευνητικά το 2004, από τον Gregory Weinstein και τον Bert O’Malley στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας και καθιερώθηκε ως ασφαλής εναλλακτική μέθοδος στην αντιμετώπιση καλοήθων και κακοήθων παθήσεων του στοματοφάρυγγα, υποφάρυγγα και λάρυγγα. Το ρομποτικό σύστημα Da Vinci επέτρεψε για πρώτη φορά στους χειρουργούς - ωτορινολαρυγγολόγους, πολύ μεγαλύτερη προσπέλαση στις περιοχές στόματος, φάρυγγα, λάρυγγα.

Όπως επισήμανε η χειρουργός - ωτορινολαρυγγολόγος κα Ανατολή Παταρίδου: « η διαστοματική ρομποτική χειρουργική φέρνει καινούργια στοιχεία και δεδομένα στην αντιμετώπηση των παθήσεων αυτής της ιδιαίτερης ανατομικής περιοχής κεφαλής και τραχήλου. Ο χειρουργός επιχειρεί με τις πραγματικά τεράστιες δυνατότητες που του προσφέρει το ρομπότ με την τρισδιάστατη κάμερα, τη δυνατότητα ελιγμών από τους βραχίονες και τα μικρο - εργαλεία. Μας δίνει μια άλλη ακρίβεια».

Η κα Παταρίδου αναφέρθηκε και στα οφέλη από τη διαστοματική ρομποτική χειρουργική. «Έχουμε τη δυνατότητα να μη θίγουμε τους γύρω ιστούς κι έτσι το τραύμα που προκαλούμε είναι πολύ πιο ελεγχόμενο. Βεβαίως όλα αυτά προσφέρουν θεραπευτικά οφέλη για τον ασθενή, με αποτέλεσμα η επούλωση να είναι πολύ άμεση, να μην έχει προβλήματα και διαταραχές στην κατάποση. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος επιστρέφει πολύ πιο γρήγορα στις καθημερινές του δραστηριότητες, βιώνει πολύ λιγότερο μετεγχειρητικά τον πόνο και την ταλαιπωρία, υπάρχουν λιγότεροι κίνδυνοι για αιμορραγία και άλλου είδους επιπλοκές».

Την Ημερίδα προλόγισε ο αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικόλαος Νικητέας, ο οποίος μίλησε για την εξέλιξη της χειρουργικής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ειδική αναφορά για την αποφρακτική άπνοια στον ύπνο και την αντιμετώπιση της με τη Διαστοματική Ρομποτική Χειρουργική. Για το θέμα αυτό ο καθηγητής Χειρουργικής στα Πανεπιστήμια της Pavia της Parma, κ. Claudio Vicini είπε χαρακτηριστικά: «Η αποφρακτική άπνοια είναι μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση, επηρεάζει πολλούς ανθρώπους και δυστυχώς δεν γίνεται έγκαιρη διάγνωση. Έχουμε πολλούς τρόπους να χειριστούμε αυτούς τους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένης και της Διαστοματικής Ρομποτικής Χειρουργικής».

Εξαιρετικό ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσία και η οπτική του γνωστού Αμερικανού εικαστικού φωτογράφου και πανεπιστημιακού κ. Josh Garrick, που με όχημα την Τέχνη στάθηκε απέναντι στην αρρώστια, δίνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας στην αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων.

Η Ημερίδα συνεχίστηκε με μαρτυρίες ασθενών που έδωσαν λύση στο πρόβλημα της υγείας τους με τη Διαστοματική Ρομποτική Χειρουργική και έκλεισε με ερωτήσεις του κοινού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΣΦΕΕ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού
H Boehringer Ingelheim επιταχύνει την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων
Οι γυναίκες αισθάνονται ότι γερνούν πιο αργά από τους άνδρες [μελέτη]