Η μουσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους εφήβους και τους νέους ενήλικες να αντιμετωπίσουν καλύτερα την αγωγή κατά του καρκίνου, υποδεικνύει νέα έρευνα στο περιοδικό ‘Cancer’.

Αμερικανοί ερευνητές, παρακολούθησαν την εμπειρία ομάδας ασθενών ηλικίας 11-24 ετών, καθώς παρήγαγε μουσικό video, για διάστημα 3 εβδομάδων.

Παρατήρησαν ότι οι ασθενείς απέκτησαν ανθεκτικότητα και βελτίωσαν τις σχέσεις τους με την οικογένεια και τους φίλους.
Όλοι οι ασθενείς υποβάλλονταν σε αγωγή μεταμόσχευσης βλαστικών κυττάρων.

Για την παραγωγή των μουσικών τους video, οι νεαροί ασθενείς έπρεπε να γράψουν στίχους, να ηχογραφήσουν ήχους και να συλλέξουν εικόνες video για να δημιουργήσουν την ιστορία τους.

Καθοδηγήθηκαν από έμπειρο μουσικό θεραπευτή, που τους βοήθησε να εντοπίσουν αυτό που ήταν σημαντικό για αυτούς και τον τρόπο να επικοινωνούν τις ιδέες τους.

Όταν ολοκληρώθηκαν τα video, ‘μοιράστηκαν’ στην οικογένεια και τους φίλους μέσω ειδικής προβολής.
Μετά τις συναντήσεις, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ομάδα που παρήγαγε μουσικά video ανέφερε ότι ήταν πιο ανθεκτική και καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τη θεραπεία σε σχέση με άλλες ομάδες που δεν υποβλήθηκαν σε μουσικοθεραπεία.

Επίσης, 100 ημέρες μετά την αγωγή, η ίδια ομάδα δήλωσε ότι αισθάνθηκε πως η επικοινωνία στην οικογένεια ήταν καλύτερη και ήταν πιο συνδεδεμένη με τους φίλους.
Τα παραπάνω βρίσκονται μεταξύ αρκετών προστατευτικών παραγόντων που εντοπίστηκαν από ερευνητές, που υποδηλώνουν ότι βοηθούν τους νεαρούς ασθενείς να αντιμετωπίσουν τη θεραπευτική αγωγή.

Ο ερευνητής Dr Joan Haase, του Indiana University School of Nursing, δήλωσε ότι οι συγκεκριμένοι προστατευτικοί παράγοντες επηρεάζουν τον τρόπο που οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες αντιμετωπίζουν τη θεραπεία. Επιπλέον, κερδίζουν ελπίδα και βρίσκουν νόημα στη μέση του ταξιδιού τους με τη νόσο.

Ενήλικες και νέοι που είναι ανθεκτικοί, έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίζουν τη νόσο, την αίσθηση κυριαρχίας και αυτοπεποίθησης σχετικά με το πώς αντιμετωπίζουν τον καρκίνο και δείχνουν επιθυμία να πλησιάσουν και να βοηθήσουν άλλους.

Όταν οι ερευνητές συζήτησαν με τους γονείς των ασθενών, έμαθαν ότι τα video, επίσης τους έδωσαν χρήσιμα στοιχεία για τις εμπειρίες των παιδιών τους με τον καρκίνο.

Η μουσικοθεραπεύτρια Sheri Robb, που έλαβε μέρος στην έρευνα, εξήγησε γιατί η μουσική ήταν ιδιαίτερα καλή στο να ενθαρρύνει τους νέους να ασχολούνται.

Όταν όλα είναι τόσο αβέβαια, τα τραγούδια που είναι οικεία σε αυτούς είναι σημαντικά και τους οδηγούν να νιώθουν συνδεδεμένοι.
Το ίδρυμα Cancer Research, της Βρετανίας, σημείωσε ότι η μουσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους με καρκίνο να μειώσουν το άγχος και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση ορισμένων συμπτωμάτων της νόσου και παρενεργειών της αγωγής, αλλά δεν μπορεί να θεραπεύσει, να αντιμετωπίσει ή να εμποδίσει κάποια νόσο.

 

Πηγές:
‘Cancer’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παιδιά ομόφυλων γονέων: Ανάπτυξη, στίγμα, σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα
Προληπτικές δερματολογικές εξετάσεις στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου"
Στέφανος Κασσελάκης: Ζητώ την αποπομπή Βαρτζόπουλου