Η εξέταση της μαγνητικής τομογραφίας υπερτερεί κατά πολύ της μαστογραφίας στον εντοπισμό επιθετικής μορφής καρκίνου του μαστού σε αρχικό στάδιο, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Lancet’, ανακάλυψε ότι οι εξετάσεις που βασίζονται σε ακτίνες Χ αποκαλύπτουν μόνο το 56% των αρχικών σημαδιών ενός τύπου της ασθένειας.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόννης ανακάλυψαν ότι η μαγνητική τομογραφία εντόπισε ποσοστό 92% των σημαδιών της νόσου.

Ωστόσο, η μαγνητική τομογραφία σπανίως χρησιμοποιείται στο στήθος και συνήθως ως συμπληρωματική στις συμβατικές μεθόδους. Οι ερευνητές καλούν σε μεγαλύτερη χρήση της μαγνητικής τομογραφίας στην ανίχνευση του καρκίνου στο μαστό.

Όσο νωρίτερα εντοπίζεται ο επιθετικός καρκίνος του μαστού τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες επιτυχούς αντιμετώπισής του.

Η έρευνα παρακολούθησε 7.300 γυναίκες και εστίασε σε μια πολύ αρχικού σταδίου μορφή καρκίνου, που αφορά τους γαλακτοφόρους πόρους του μαστού. Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, η μαγνητική τομογραφία ήταν πολύ πιο αποτελεσματική στο να εντοπίσει τη νόσο.

Η διαφορά ήταν ακόμα πιο έντονη σε επιθετικής μορφής περιπτώσεις. Η μαγνητική τομογραφία εντόπισε 98% των περιπτώσεων, ενώ η μαστογραφία μόνο το 52%.

Οι Dr. Carla Boetes και Dr.Ritse Mann καλούν σε περαιτέρω έρευνα για να αξιολογηθούν τα οφέλη της χρήσης μαγνητικής τομογραφίας στην ανίχνευση του καρκίνου στο μαστό.

Ωστόσο, η ειδικός Dr.Emma Pennery δηλώνει ότι δεν είναι ξεκάθαρο ποιες γυναίκες θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την εξέταση καθώς στην έρευνα συμπεριλήφθησαν γυναίκες που έκαναν εξέταση ρουτίνας, άλλες που είχαν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου και άλλες που παρακολουθήθηκαν μετά από αγωγή κατά του καρκίνου.

Με την άποψη ότι είναι δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα από τη νέα έρευνα τάσσεται και η Julietta Patnick, διευθύντρια των Προγραμμάτων εξέτασης για τον καρκίνο, στη Βρετανία.

Πηγές:
‘Lancet’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να κάψω περισσότερες θερμίδες περπατώντας
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]