Τα προγράμματα άσκησης στο σπίτι μπορεί ενδεχομένως να βοηθούν ασθενείς που υπέστησαν κάταγμα ισχίου να ανακτήσουν πιο σύντομα τις φυσιολογικές λειτουργικές τους ικανότητες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Στην έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό The Journal of the American Medical Association΄, επιστήμονες θέλησαν να δημιουργήσουν πρόγραμμα άσκησης στο σπίτι, που χρειαζόταν ελάχιστη επίβλεψη, για ενήλικες που είχαν υποστεί κάταγμα ισχίου.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι πολλοί ασθενείς χρειάζονται περισσότερη φροντίδα μετά τη νοσηλεία σε κέντρο αποκατάστασης.
Η Nancy K. Latham, του Boston University School of Public Health, δήλωσε ότι το κάταγμα ισχίου είναι σοβαρός τραυματισμός, με μεγάλο πόνο. Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς δεν ανακτούν το επίπεδο που είχαν πριν το κάταγμα όσον αφορά το περπάτημα και την κινητικότητα.

Στις ΗΠΑ, 2 χρόνια μετά το κάταγμα ισχίου, περισσότερο από το 80% των ασθενών που προηγουμένως μπορούσαν να περπατούν χωρίς βοήθεια και να ανεβαίνουν τις σκάλες δεν μπορούν να εκτελέσουν τις συγκεκριμένες εργασίες, δήλωσε η Latham. Η δυσκολία στην κίνηση σε συνδυασμό με το φόβο πτώσης τούς εμποδίζει από τις δραστηριότητες οδηγώντας συχνά σε καθοδικό σπιράλ όσον αφορά τη λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής τους.

Η Latham εργάστηκε με 195 ενήλικες μειωμένης κινητικότητας που είχαν ολοκληρώσει πρόγραμμα αποκατάστασης μετά από κάταγμα ισχίου.
Οι μισοί συμμετέχοντες έλαβαν εκπαίδευση για τη διατροφή που ευνοεί το καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ η ομάδα παρέμβασης έλαβε οδηγίες για αποκατάσταση στο σπίτι.

Η Latham δήλωσε ότι οι άνθρωποι εμφανίζουν τεράστια απώλεια αυτοπεποίθησης μετά από κάταγμα ισχίου που μπορεί να οδηγήσει σε αδράνεια όταν φοβούνται πολύ να κινηθούν.

Μετά από 6 μήνες η ομάδα της παρέμβασης είχε σημαντική βελτίωση στην κινητικότητα και την ισορροπία σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.
3 μήνες μετά το τέλος της έρευνας οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες και παρατήρησαν ότι η ομάδα παρέμβασης συνέχιζε να έχει καλύτερη λειτουργικότητα. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματα θα αλλάξουν τη γνώμη που οι επαγγελματίες υγείας έχουν για τα προγράμματα άσκησης στο σπίτι και τα προγράμματα αποκατάστασης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας