Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καθιστώντας το αίμα πιο κολλώδες, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 500 σχεδόν ανθρώπων με σπάνια κληρονομική νόσο που τους οδηγεί σε μεγεθυμένα αιμοφόρα αγγεία στους πνεύμονες. Φυσιολογικά, τα αγγεία στους πνεύμονες δεν επιτρέπουν στους θρόμβους να εισέρχονται στις αρτηρίες. Ωστόσο, στους συγκεκριμένους ασθενείς, θρόμβοι μπορούν να διαφύγουν από τους πνεύμονες, να ταξιδέψουν στον εγκέφαλο και να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όσοι εμφάνιζαν έλλειψη σιδήρου είχαν πιο κολλώδη αιμοπετάλια και ήταν περισσότερο πιθανό να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, σημειώνουν ερευνητές του Imperial College London, στη Βρετανία.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘PLoS One’, ακόμα και όσοι είχαν μετρίως χαμηλά επίπεδα σιδήρου εμφάνιζαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με όσους είχαν επίπεδα σιδήρου στη μέση του φυσιολογικού εύρους.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι πολλοί άνθρωποι έχουν άλλα είδη παθήσεων που επιτρέπουν στους θρόμβους να παρακάμπτουν το σύστημα φιλτραρίσματος των πνευμόνων και πρόσθεσαν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν τελικά να βοηθήσουν στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η έλλειψη σιδήρου αφορά περίπου 2 δισ. ανθρώπους παγκοσμίως και πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο δεν είναι γνωστό το πώς η έλλειψη σιδήρου θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η ερευνήτρια, Dr. Claire Shovlin, δήλωσε ότι καθώς τα αιμοπετάλια κολλούν μεταξύ τους περισσότερο όταν υπάρχει έλλειψη σιδήρου, θεωρεί ότι έτσι μπορεί να εξηγηθεί γιατί το να υπάρχει έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Η Shovlin, δήλωσε ότι το επόμενο βήμα είναι να εξετάσουμε αν μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες των ασθενών υψηλού κινδύνου να υποστούν εγκεφαλικό, αντιμετωπίζοντας την έλλειψη σιδήρου. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διερευνηθεί η σχέση των κολλωδών αιμοπεταλίων στη διαδικασία που προηγείται της εμφάνισης ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πηγές:
‘PLoS One’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα