Οι συχνοί εφιάλτες στα παιδιά θα μπορούσαν να υποδεικνύουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ψύχωσης, σύμφωνα με έρευνα από το University of Warwick στη Βρετανία. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματα στο περιοδικό 'Sleep.'

Είναι σύνηθες να έχουν εφιάλτες τα μικρά παιδιά. Τα άσχημα όνειρα είναι φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξης και η συχνότητά τους συνήθως μειώνεται καθώς μεγαλώνει το παιδί.

Η νέα έρευνα, εξέτασε την εμφάνιση εφιαλτών και νυχτερινού τρόμου σε 6.700 παιδιά, στη Βρετανία. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα παιδιά 6 φορές, μεταξύ των ηλικιών 2 έως 9 ετών και στη συνέχεια τα παρακολούθησαν στην ηλικία των 12 ετών.

Ανακάλυψαν ότι η πιθανότητα εμφάνισης ψυχωσικών εμπειριών αύξανε με την εμφάνιση των εφιαλτών.
Παιδιά που ανέφεραν μια περίοδο εφιαλτών μεταξύ των ηλικιών 2 έως 9 είχαν 16% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν ψυχωσική εμπειρία στην εφηβεία. Σε παιδιά που ανέφεραν 3 ή περισσότερες περιόδους εφιαλτών ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 56%.

Τα παιδιά ρωτήθηκαν στην ηλικία των 12 ετών αν έβλεπαν εφιάλτες, αν είχαν νυχτερινό τρόμο, αν υπνοβατούσαν και αν είχαν παραισθήσεις τους προηγούμενους 6 μήνες.

Περίπου το ένα τέταρτο αυτών ανέφερε ότι έβλεπε εφιάλτες τους προηγούμενους 6 μήνες, με λιγότερους από 1 στους 10 να εμφανίζει νυχτερινό τρόμο την ίδια περίοδο.

Γενικά, παιδιά που ανέφεραν συχνούς εφιάλτες στην ηλικία των 12 ετών είχαν 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες για ψυχωσικές εμπειρίες στην εφηβεία. Ο νυχτερινός τρόμος στην ηλικία των 12 ετών διπλασίαζε τον κίνδυνο ψυχωσικής εμπειρίας.

Άλλες διαταραχές ύπνου, όπως προβλήματα στο να αποκοιμηθεί κάποιος ή συχνές αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν φάνηκε να συνδέονται με ψυχωσικές εμπειρίες.

Αν και τα ευρήματα μοιάζουν ανησυχητικά, οι ερευνητές προτρέπουν τους αναγνώστες να μεταφράσουν τα αποτελέσματα με προσοχή, καθώς τα στοιχεία βασίζονται στις αναφορές των παιδιών.

 

Πηγές:
'Sleep.'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας