Τα σοβαρά εγκαύματα μπορούν να προκαλέσουν καρδιολογικά προβλήματα σε όσους υποφέρουν από αυτά και να αποτελέσουν σημαντική αιτία θανάτου, δηλώνουν αμερικανοί ειδικοί.

Τα ποσοστά θνησιμότητας είναι υψηλά σε ασθενείς με σοβαρά εγκαύματα, ενώ οι γιατροί πολλές φορές έχουν προσπαθήσει να ανακαλύψουν την πραγματική αιτία.

Σε έρευνα που έγινε σε 189 παιδιά, μια ερευνητική ομάδα από το Shriners Hospitals for Children ανακάλυψε ότι όσοι είχαν εγκαύματα κατά 80% εμφάνιζαν σημαντική μείωση της καρδιακής λειτουργίας.

Επιπλέον ανακάλυψε ότι γενικά τα εγκαύματα ασκούσαν έντονη πίεση σε άλλα όργανα.

Μετά από ένα έγκαυμα, εμφανίζεται έντονη φλεγμονώδης αντίδραση και στη συνέχεια αντίδραση που οδηγεί σε αυξημένο μεταβολισμό, θερμοκρασία σώματος και έντονη μείωση λίπους και μυών. Ο ασθενής με εγκαύματα 40% χρησιμοποιεί διπλάσιες θερμίδες.

Για να ανταποκριθεί στις ενεργειακές απαιτήσεις το σώμα ενός ανθρώπου με εγκαύματα χρησιμοποιεί αποθέματα λίπους με μεγαλύτερο ρυθμό. Τότε σημαντικά όργανα όπως η καρδιά και το συκώτι δέχονται πίεση και οι πληγές χρειάζονται μεγαλύτερο χρόνο να επουλωθούν, κάνοντας το σώμα ευάλωτο σε λοιμώξεις.

Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος καρδιακής δυσλειτουργίας, ο οποίος επιδρά στους φυσιολογικούς παλμούς της καρδιάς φάνηκε να αυξάνεται. Ο επικεφαλής της έρευνας, Marc Jeschke θεωρεί πως τα ευρήματα έχουν εφαρμογή στη φροντίδα των θυμάτων εγκαύματος.

Ο καθηγητής Jeremy Pearson του British Heart foundation δήλωσε ότι λίγα είναι γνωστά για το μηχανισμό που οδηγεί σε καρδιακή δυσλειτουργία και πως ενέργειες που προστατεύουν την καρδιά μπορεί να είναι σημαντικές για την επιβίωση.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Critical care’.

Πηγές:
‘Critical care’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο