Η μεγάλη ποσότητα ενός ωφέλιμου πράγματος…μπορεί να είναι βλαβερή. Η χοληστερόλη HDL, η ‘καλή’ χοληστερόλη, είναι γνωστή για την ιδιότητά της να προστατεύει από καρδιαγγειακές νόσους. Ωστόσο, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ορισμένα συστατικά της μπορεί να έχουν καταστροφική επίδραση στον οργανισμό.

Ερευνητές από το University of Washington School of Medicine, στο Σιάτλ, αναφέρουν ότι ανακάλυψαν 48 πρωτεΐνες στην HDL, στις οποίες περιλαμβάνονται 13 που δεν ήταν πρωτύτερα γνωστό ότι περιλαμβάνονται σε αυτήν.

Ορισμένες από τις πρωτεΐνες πράγματι προστατεύουν την καρδιά. Αλλες βοηθούν με το να εμποδίζουν τη ρήξη αθηρωματικών πλακών και την εμφάνιση καρδιακής προσβολής, ενώ άλλες προστατεύουν τα κύτταρα της καρδιάς από ζημιά κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής.

Ωστόσο, ορισμένες από τις άλλες πρωτεΐνες που ανακαλύφτηκαν, στην πραγματικότητα εμποδίζουν μερικές από τις προστατευτικές επιδράσεις της HDL και προωθούν τη συσσώρευση χοληστερόλης.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι χρειάζεται καλύτερη κατανόηση των πρωτεϊνών που περιέχονται στην ‘καλή’ χοληστερόλη, έτσι ώστε να αναπτυχθούν καινούργια και περισσότερο ακριβή τεστ για την πρόληψη ή την αξιολόγηση των καρδιαγγειακών ασθενειών.

Ο επικεφαλής της έρευνας Jay Heinecke δήλωσε πως υπάρχουν ακόμα αρκετά πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τις καρδιαγγειακές νόσους και ότι η χοληστερόλη HDL παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο, το οποίο άρχισαν να πλησιάζουν οι ερευνητές.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Χημικών στη Βοστόνη, την τρέχουσα εβδομάδα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιουλία Τσέτη στο iatronet.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΣΕΒ
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"
Κερδίζει την πατέντα για το εμβόλιο Covid η Moderna