Οι έφηβοι, των οποίων οι γονείς είναι φορείς του HIV ή έχουν πεθάνει από AIDS αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα σημαντικά καλύτερα, από συναισθηματική πλευρά, αν έχουν στήριξη από το κοινωνικό τους περιβάλλον, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘American Journal of Public Health’.

Οι έφηβοι που επηρεάζονται από τον ιό HIV αποτελούν ιδιαίτερη ομάδα με νέα εμπόδια και προκλήσεις σε σχέση με τους εφήβους του γενικού πληθυσμού, δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Dr. Sung-Jae Lee.

Όπως πιστεύει οι έφηβοι αυτοί ωφελούνται από τη στήριξη των γύρω ανθρώπων που νοιάζονται γι αυτούς, τους υπολογίζουν και τους αγαπούν.

Η σχέση μεταξύ κοινωνικής στήριξης και καλής συναισθηματικής κατάστασης είναι από καιρό γνωστή. Παράλληλα, η έλλειψη στήριξης έχει συσχετιστεί με συναισθηματική δυσφορία, προβλήματα συμπεριφοράς και γενικότερα ασθενή ψυχική υγεία.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε την επίδραση της κοινωνικής στήριξης στα συναισθήματα και την συμπεριφορά 413 εφήβων αγοριών και κοριτσιών από 307 οικογένειες, στις οποίες είχαν προσβληθεί από τον ιό και οι δυο γονείς . Ο μέσος όρος ηλικίας των εφήβων ήταν τα 14,7 χρόνια.

Στα 2 χρόνια που διήρκεσε η έρευνα, οι έφηβοι που ανακοίνωσαν ότι είχαν κοινωνική στήριξη εμφάνισαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και προβλήματα συμπεριφοράς, σε σχέση με εφήβους που είχαν λιγότερους ανθρώπους να τους στηρίζουν.

Παρά τις προκλήσεις, το να έχει κανείς πρόσθετη κοινωνική στήριξη συνέβαλε σε καλύτερη ψυχική υγεία, δηλώνει ο Lee. Η έρευνα επίσης αποκάλυψε ότι παρά το επίπεδο κοινωνικής στήριξης, η κατάθλιψη και τα προβλήματα συμπεριφοράς μειώθηκαν όσο περνούσε ο καιρός.

Η προστατευτική δράση της κοινωνικής στήριξης επίσης είχε την τάση να μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου.

Όπως δηλώνει ο ερευνητής, η έρευνα για τη σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας και κοινωνικής στήριξης μεταξύ εφήβων που έχουν επηρεαστεί από τον ιό HIV είναι περιορισμένη και τα ευρήματα καλούν στην αναγνώριση της ανάγκης για προγράμματα πρόληψης σχετικά με την πιο αποτελεσματική κοινωνική στήριξη όσον αφορά την ομάδα αυτή των εφήβων.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘American Journal Of Public Health’.

Πηγές:
American Journal of Public Health’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιουλία Τσέτη στο iatronet.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΣΕΒ
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"
Κερδίζει την πατέντα για το εμβόλιο Covid η Moderna