Ορισμένα από τα επιβλαβή και ανθεκτικά βακτήρια στα αεροπλάνα δεν είναι απαραίτητα αυτά που προέρχονται από την κυρία που βήχει δίπλα σας.

Είναι τα μικρόβια που ζουν στα υποβραχιόνια των θέσεων, στο αναδιπλούμενο τραπεζάκι που η αεροσυνοδός τοποθετεί το δίσκο με το φαγητό και στα μεταλλικά κουμπιά που πατάτε για να μετακινήσετε το κάθισμα ή στο καζανάκι.

Η νέα έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο της American Society for Microbiology.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι βακτήρια όπως το MRSA και το E. coli μπορούν να ζήσουν έως μια εβδομάδα σε αεροπλάνα που δεν έχουν καθαριστεί επαρκώς.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε μερικώς από το Federal Aviation Administration.

Ομάδα μικροβιολόγων και μηχανικών του Auburn University στην Αλαμπάμα, απέκτησε αντικείμενα από καμπίνα επιβατών για να εξετάσει τη ζωή διαφόρων ειδών βακτηρίων και να διαπιστώσει αν θα μπορούσαν να επιβιώσουν στις συγκεκριμένες επιφάνειες.

Συνολικά, οι ερευνητές εξέτασαν 6 διαφορετικά είδη βακτηρίων. Ανακάλυψαν ότι ο MRSA μπορεί να επιβιώσει μέχρι 168 ώρες στην πίσω θήκη των θέσεων του αεροπλάνου, ενώ ο E. coli επιβίωσε κατά μέσον όρο 96 ώρες σε υλικό από το υποβραχιόνιο του καθίσματος. Ειδικοί δήλωσαν ότι ο ξηρός αέρας των αεροπλάνων σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα φιλόξενο μέρος για να επιβιώσουν βακτήρια.

Ειδικοί στην υγεία, συνιστούν οι επιβάτες πάντα να φέρουν μαζί τους απολυμαντικά χεριών με βάση το αλκοόλ και να τα χρησιμοποιούν συχνά. Πολλοί επιβάτες ήδη λαμβάνουν μέτρα για να παραμείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο ελεύθεροι μικροβίων. Επιβάτης, για παράδειγμα, δήλωσε ότι πλένει τα χέρια του, δεν ακουμπά το πρόσωπό του, το στόμα του ή τη μύτη του.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η κλιματική αλλαγή απειλεί την υγεία του 70% των εργαζομένων παγκοσμίως
Nέα προσέγγιση για τον καρκίνο του ήπατος που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα
Ο ΕΟΔΥ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών 21 - 27 Απριλίου