Νέα έρευνα, ανακάλυψε ότι ένα ζευγάρι μπορεί να συναντήσει δυσκολία στη σύλληψη ενός παιδιού, αν και ο άντρας και η γυναίκα έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’JCEM’’, ανακάλυψε επίσης ότι αν μόνο η γυναίκα είχε υψηλή χοληστερόλη, το ζευγάρι μπορεί ενδεχομένως να δυσκολευόταν στη σύλληψη σε σύγκριση με ζευγάρια στα οποία και ο άντρας και η γυναίκα είχαν χοληστερόλη στα φυσιολογικά πλαίσια.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι τα επίπεδα χοληστερόλης μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσουν τη γονιμότητα, επειδή ο οργανισμός χρησιμοποιεί την ουσία για να ρυθμίσει τις σεξουαλικές ορμόνες, όπως την τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα.

Ο Dr. Enrique Schisterman, του Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development στο National Institutes of Health, δήλωσε ότι από τα στοιχεία φαίνεται ότι τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης δεν αυξάνουν μόνο τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου αλλά επίσης μειώνουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

Ερευνητές του NIH, του University of Buffalo και του Emory University, μελέτησαν 501 ζευγάρια, από το 2005 έως το 2009.
Όλα τα ζευγάρια προσπαθούσαν να πετύχουν εγκυμοσύνη αλλά δεν υποβάλλονταν σε αγωγή κατά της υπογονιμότηας. Οι ηλικίες των γυναικών κυμαίνονταν από 18 έως 44, ενώ όλοι οι άντρες ήταν άνω των 18 ετών.

Οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα αίματος τα οποία οι ερευνητές εξέτασαν για επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.
Με μαθηματική εξίσωση υπολόγισαν την πιθανότητα επίτευξης κύησης και το χρόνο που αυτή θα απαιτούσε.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν κατά μέσον όρο ότι οι γυναίκες που δεν συνέλαβαν κατά τη διάρκεια της έρευνας έτειναν να έχουν τα υψηλότερα επίπεδα ελεύθερης χοληστερόλης. Γενικά, η ελεύθερη χοληστερόλη συνδεόταν με μεγαλύτερη δυσκολία να συλλάβουν και χαμηλότερα επίπεδα γονιμότητας.

Επιπλέον, αν η γυναίκα είχε υψηλότερα επίπεδα ελεύθερης χοληστερόλης και ο άντρας εντός των μέσων ορίων, το ζευγάρι περίμενε περισσότερο πριν τη σύλληψη σε σχέση με ζευγάρια που βρίσκονταν εντός των αποδεκτών ορίων.

 

 

Πηγές:
‘’JCEM’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας