Ιταλοί επιστήμονες σχεδίασαν μηχάνημα αιμοκάθαρσης ειδικά για την αντιμετώπιση μωρών με νεφρική ανεπάρκεια, το οποίο πιστεύουν ότι θα μπορούσε να βελτιώσει την αντιμετώπιση.

Τα μηχανήματά αιμοκάθαρσης για τους ενήλικες μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές όταν χρησιμοποιούνται σε πολύ μικρά παιδιά, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ''Lancet.''

Το μηχάνημα- ''μινιατούρα'', έχει δοκιμαστεί σε νεογέννητο με πολλαπλή οργανική ανεπάρκεια του οποίου η λειτουργία των νεφρών αποκαταστάθηκε μετά από 30 ημέρες.

Ο καθηγητής Claudio Ronco, του San Bortolo Hospital στη Vicenza, σχεδίασε και ανέπτυξε το νέο μηχάνημα για την αντιμετώπιση μωρών και μικρών νεογνών μεταξύ 2 και 10 κιλών.

Στην έρευνα, σημειώνει, ότι τα μηχανήματα για αιμοκάθαρση ενηλίκων δεν είναι ακριβή και δυνητικά δεν είναι ασφαλή όταν χρησιμοποιούνται σε μωρά.

Το νέο μηχάνημα, που ονομάζεται Carpe Diem, αντικαθιστά τη χαμένη λειτουργία των νεφρών απομακρύνοντας τα επιπλέον υγρά και ούρα από τον οργανισμό μέσω των αιμοφόρων αγγείων.

Επιτρέπει τη χρήση ενός πολύ μικρότερου μεγέθους καθετήρα σε σχέση με το φυσιολογικό, που ενδεχομένως θα εμποδίζει τη βλάβη των αγγείων στα μωρά.

Ο καθηγητής Ronco ελπίζει ότι η επιτυχία θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη άλλων ιατρικών τεχνολογιών που θα είναι συγκεκριμένα σχεδιασμένες για μωρά και μικρά παιδιά.

 

Πηγές:
''Lancet.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα
Καρκίνος μαστού:  Πώς επιδρά στη σωματική και ψυχική ευεξία η σχέση της γυναίκας με τον σύντροφο
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;