Αλματώδη βελτίωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών που πάσχουν από οζώδες λέμφωμα και διάχυτο από μεγάλα Β-κύτταρα λέμφωμα αποτελεί η έγκριση του νέου υποδόριου σκευάσματος ριτουξιμάμπης (rituximab) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και αυτό γιατί η διαδικασία χορήγησης του σκευάσματος δεν διαρκεί περισσότερο από 5 λεπτά, ενώ μέχρι τώρα οι πάσχοντες χρειάζονταν περίπου δυόμιση ώρες για να λάβουν τη θεραπεία τους ενδοφλεβίως.

Ταυτόχρονα όμως, το πρωτοποριακό αυτό σκεύασμα συμβάλλει και στη μείωση του κόστους θεραπείας των ασθενών αυτών και συμπερασματικά των εθνικών συστημάτων υγείας, καθώς η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων που θα προκύψει από τη μείωση των ωρών νοσηλείας είναι σημαντικότατη.

Το λέμφωμα μη-Hodgkin αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου παγκοσμίως, ενώ έχει και υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Κατά μέσο όρο, κάθε άνθρωπος έχει 2% πιθανότητες να ασθενήσει από λέμφωμα μη-Hodgkin, ενώ το 2010 οι διαγνωσμένοι ασθενείς ανέρχονταν σε 370.000 με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας που άγγιζε το 54%, ενώ για το 2015 οι προβλέψεις είναι ότι ο αριθμός των διαγνωσμένων ασθενών θα αυξηθεί κατά 13,5% φτάνοντας τους 420.000 παγκοσμίως.

Η έγκριση από τις Ευρωπαϊκές αρχές βασίστηκε στα δεδομένα της μελέτης SABRINA, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό The Lancet Oncology. Το νέο σκεύασμα αναμένεται να κυκλοφορήσει σε διάφορες ευρωπαϊκές αγορές εντός του 2014.

Σχετικά με τη ριτουξιμάμπη

Η ριτουξιμάμπη είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο προσδένεται σε μία συγκεκριμένη πρωτεΐνη - το αντιγόνο CD20 – που εντοπίζεται στην επιφάνεια των υγιών και των κακοήθων B-κυττάρων. Στη συνέχεια, κινητοποιεί τη φυσική άμυνα του οργανισμού για την εξουδετέρωση των επισημασμένων Β κυττάρων, δηλαδή των κυττάρων στα οποία έχει προσδεθεί. Τα αρχέγονα κύτταρα (προγονικά Β κύτταρα) στο μυελό των οστών δεν διαθέτουν το αντιγόνο CD20 με αποτέλεσμα να επιτρέπεται η αναγέννηση των Β-κυττάρων μετά από τη θεραπεία και η επιστροφή των αριθμών τους σε φυσιολογικά επίπεδα σε διάστημα μερικών μηνών.

Σχετικά με το μη- Hodgkin λέμφωμα

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι λεμφώματος: το λέμφωμα Hodgkin και το λέμφωμα μη-Hodgkin (NHL). Το μη-Hodgkin λέμφωμα (NHL) αντιπροσωπεύει το 85% περίπου του συνολικού αριθμού των διαγνωσμένων λεμφωμάτων και το 2010 ήταν υπεύθυνο για περίπου 200.000 θανάτους παγκοσμίως.

Τα λεμφώματα είναι μία μορφή καρκίνου του λεμφικού συστήματος (αποτελείται από τα λεμφαγγεία, τη λέμφο και τους λεμφαδένες και τα λεμφικά όργανα), το οποίο βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών του σώματος και στην άμυνα του οργανισμού έναντι ασθενειών. Λέμφωμα εμφανίζεται όταν τα λεμφικά κύτταρα (συνήθως λεμφοκύτταρα Β) καθίστανται καρκινικά και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται και να συγκεντρώνονται στους λεμφαδένες και στα λεμφικά όργανα όπως είναι ο σπλήνας. Ορισμένα από αυτά τα κύτταρα απελευθερώνονται στην κυκλοφορία και διαχέονται σε όλο το σώμα με αποτέλεσμα να παρεμβάλλονται στην ικανότητα του οργανισμού να δημιουργήσει υγιή κύτταρα.