Όταν γυναίκες υποβάλλονται σε μαγνητική τομογραφία ως εξέταση για καρκίνο μαστού το αποτέλεσμα ορισμένες φορές αποκαλύπτει ύποπτες μάζες σε άλλα μέρη του σώματος, που μπορούν να δημιουργήσουν άγχος και χρειάζονται περισσότερες εξετάσεις.

Ωστόσο, νέα έρευνα υποδεικνύει ότι τέτοιες μάζες συχνά δεν είναι καρκίνος.

Οι γιατροί χρησιμοποιούν τις μαγνητικές τομογραφίες μαστού σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό και σε αυτές που ήδη έχουν τη νόσο, για να έχουν πιο λεπτομερή εικόνα του μαστού και να αξιολογήσουν καλύτερη την κατάσταση.

Ωστόσο, ορισμένες φορές ένα μέρος ιστού έξω από το μαστό μπορεί να φανεί σαν φωτεινό σημάδι στην εξέταση και να υποδεικνύει ότι ο καρκίνος μαστού έχει εξαπλωθεί σε άλλη περιοχή.

Για να διαπιστώσουν πόσο συχνά τέτοια ευρήματα σε μαγνητικές τομογραφίες μαστού αποδεικνύεται ότι είναι καρκίνος, οι ερευνητές επισκόπησαν ιατρικά αρχεία 1.322 γυναικών που είχαν υποβληθεί στην εξέταση στο University of Iowa, μεταξύ 2007 και 2012.

Ανακάλυψαν ότι σε 130 γυναίκες- ή ποσοστό 10% όλων των περιστατικών- οι εξετάσεις εντόπισαν ύποπτη μάζα στον οργανισμό, αλλά μόνο σε 6 ή ποσοστό 4,6% των περιστατικών στα οποία ανευρέθη κάτι, περισσότερες εξετάσεις έδειξαν ότι η μάζα ήταν πράγματι καρκίνος μαστού που είχε κάνει μετάσταση, σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε την 1η Ιουνίου στο ετήσιο συνέδριο της American Society for Clinical Oncology, στο Σικάγο.

Τα 6 περιστατικά αντιπροσωπεύουν το 0,5% όλων των μαγνητικών τομογραφιών μαστού στην παρούσα έρευνα, δήλωσαν οι ερευνητές.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι μαγνητικές τομογραφίες είναι χρήσιμες στον εντοπισμό αυτών των καρκίνων, αλλά επίσης ότι μόνο λίγα από τα ευρήματα είναι στην πραγματικότητα καρκίνος, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει τις ασθενείς να ρυθμίσουν το άγχος τους, δήλωσε η ερευνήτρια Dr. Catherine Moore του University of Iowa.

Προηγούμενες έρευνες έχουν ανακαλύψει υψηλότερο ποσοστό τυχαίων ευρημάτων σε μαγνητικές τομογραφίες μαστού.
Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 1.535 μαγνητικές τομογραφίες μαστού, ερευνητές ανακάλυψαν ότι περίπου το 18% των εξετάσεων εντόπισε μάζα έξω από το μαστό, αλλά μόνο το 20% αυτών επιβεβαιώθηκε ότι είναι καρκίνος.

Στη νέα έρευνα, η Moore ανακάλυψε επίσης ότι οι περισσότερες μάζες των μαγνητικών τομογραφιών εντοπίζονταν στο ήπαρ και τα οστά.
Τα τυχαία ευρήματα ήταν πιο πιθανό να αφορούν τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και αυτές που είχαν καρκίνο στο μαστό, ιδιαίτερα όσες είχαν το θετικό σε υποδοχείς ορμόνης είδος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’European Radiology.’’

 

Πηγές:
‘’European Radiology.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια