Η ηλιοθεραπεία μπορεί ενδεχομένως να έχει εθιστικές ιδιότητες, ισχυρίζονται ερευνητές στις ΗΠΑ.
Νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Cell’’ έδειξε ότι η ηλιακή ακτινοβολία οδηγεί σε παραγωγή ενδορφινών στο δέρμα.
Οι ερευνητές του Harvard Medical School, δήλωσαν ότι τα πειράματά τους σε ποντικούς έδειξαν ότι η επανειλημμένη έκθεση σε υπεριώδεις ακτίνες οδήγησε τα ζώα σε εθισμό.
‘Αλλοι επιστήμονες θωρούν την περιγραφή ως ‘’εθισμό’’ πολύ έντονη.
Υπήρχαν προηγούμενες έρευνες που υπέδειξαν ότι οι άνθρωποι μπορούν να εθιστούν στον ήλιο.
Ερευνητές του Massachusetts General Hospital και του Harvard Medical School, διερεύνησαν πώς μπορεί να συμβεί τέτοιος εθισμός.
Ποντικοί με ξυρισμένη ράχη εκτέθηκαν στο ισοδύναμο μισής ώρας μεσημεριανής ηλιοφάνειας της Φλόριντα, κάθε ημέρα για 6 εβδομάδες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η υπεριώδης ακτινοβολία οδήγησε σε παραγωγή μιας πρωτεΐνης του δέρματος, της προπιομελανοκορτίνης. Αυτή διασπάται σε μελατονίνη, που δίνει το μαύρισμα, αλλά όπως έδειξε η ερευνητική ομάδα, παράγονται επίσης και ενδορφίνες.
Οι χημικές ουσίες δρουν στα ίδια συστήματα του οργανισμού που δρουν άλλα οπιοειδή.
Η χορήγηση στους ποντικούς φαρμάκων για το μπλοκάρισμα των οπιοειδών, που χρησιμοποιούνται σε κλινικές αποτοξίνωσης, οδήγησε σε συμπτώματα στέρησης, όπως τρέμουλο.
Οι ποντικοί τότε άρχισαν να αποφεύγουν το μέρος στο οποίο χορηγήθηκαν τα φάρμακα, γεγονός που οι ερευνητές θεωρούν σημάδι εθιστικής συμπεριφοράς.
Ωστόσο, τα πειράματα δεν έδειξαν ότι οι ποντικοί αποζητούσαν ενεργά τις υπεριώδεις ακτίνες με τον ίδιο τρόπο ενός εθισμένου στα φάρμακα.
Ο ερευνητής Dr David Fisher, δήλωσε ότι έχει την πεποίθηση πως η οδός υπάρχει και πιθανόν είναι παρούσα σε όλους. Εικάζει ότι η αγάπη για την ηλιοθεραπεία μπορεί να αποτελεί εξελικτικό πλεονέκτημα και ότι μπορεί ενδεχομένως να σχετίζεται με τη βιταμίνη D.
Ωστόσο, άλλοι επιστήμονες δεν πείστηκαν.
Ο Dr Fisher δήλωσε ότι η χρήση ενός αντηλιακού που μπλοκάρει τις ακτίνες UVA και UVB ενδεχομένως εμποδίζει τον εθισμό.
Πηγές:
‘’Cell’’.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής: Μονιμοποιείται ο θεσμός του προσωπικού βοηθού [νομοσχέδιο]
Είναι κακό που το παιδί μου πιπιλάει τον αντίχειρά του;
ECDC: Πέντε άτομα σε στενή επαφή με τον Γάλλο γιατρό που μολύνθηκε από Έμπολα